NavMenu

Stigao je novi Peugeot E-5008 (VIDEO)

Izvor: magazinauto.com Petak, 29.03.2024. 10:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Benoit Deschasaux/Unsplash)Ilustracija
Još prilikom predstavljanja Peugeota E-3008 u septembru, najavljen je i novi E-5008.

Kao i prethodni modeli sa motorom na unutrašnje sagorijevanje, E-5008 predstavlja produženu verziju E-3008. Međuosovinsko rastojanje je duže, što omogućava prostor za treći red sjedišta. Pored toga, E-5008 je pravi SUV, a ne SUV kupe poput mlađeg brata.

Kao i manji model, E-5008 se zasniva na platformi STLA Medium. Međuosovinsko rastojanje od 2,90 metara je ipak duže za 16 cm, dok je dužina od 4,79 metara čak za 25 cm veća. Sa impozantnom visinom od 1,69 metara, E-5008 nadmašuje E-3008 za pet centimetara. Time Peugeot takođe nadmašuje VW ID.4 ili Tesla Model Y, koji se takmiče u istoj klasi.

Kabina je očigledno ista kao kod E-3008. Osnovni model Allure ima dva 10-inčna ekrana pored sebe, koji su razdvojeni malim mostom. Top verzija GT ima (blago zakrivljen) 21-inčni panoramski ekran iz jednog dijela. Instrumente Peugeot često naziva "Head-up-Display", jer se tokom vožnje pojavljuju iznad malog volana.

Zahvaljujući velikom međuosovinskom rastojanju, u Peugeot E-5008 staju tri reda sjedišta. Drugi red sjedišta sastoji se od klupe 60/40 sa naslonima sjedišta 40/20/40. U trećem redu, nasloni su podijeljeni u odnosu 50/50. Pristup trećem redu sjedišta omogućava sistem "Easy-Access": sklopiti sjedišta drugog reda i istovremeno ih gurnuti naprijed. Iz saopštenja za medije nije sasvim jasno da li sjedišta u drugom redu mogu da se pomjeraju naprijed-nazad.

Gepek nudi 259 litara prostora u konfiguraciji sa sedam sjedišta, 748 litara sa pet sjedišta i do 1.815 litara sa dva sjedišta. Kada su sva sjedišta oborena, pruža se ravna površina do dva metra dužine.

Kada su svi nasloni sjedišta uspravni, dubina prtljažnika je ipak 42 cm. Dno prtljažnika iza trećeg reda sjedišta može se podići i vertikalno smjestiti iza sjedišta. Tako dobijate dodatnih 80 litara prostora i možete vertikalno transportovati prtljag.

Pogoni su isti kao kod E-3008 – ili skoro isti, jer se snaga i obrtni momenti minimalno razlikuju. Dostupna su dva modela sa prednjim pogonom sa 157 i 170 kW, kao i verzija sa pogonom na sve točkove, pri čemu ovaj poslednji ima 237 kW. U ovoj verziji, prednji elektro-motor od 157 kW dopunjuje zadnji od 80 kW.

Kapacitet baterije Peugeot ne otkriva, ali se može pretpostaviti da je identičan vrijednostima E-3008. Električni domet je nešto manji; Peugeot ga navodi kao 500 do 660 km. Time je maksimalni domet za 40 km manji nego kod manjeg brata.

Standardno se puni snagom do 11 kW naizmenične struje, kasnije opcionalno i do 22 kW. Takođe, možete puniti do 160 kW jednosmjernom strujom. Standardno je ugrađena toplotna pumpa. Peugeot daje osam godina garancije na bateriju (ili 160.000 km), što se odnosi na 70 njenih procenata kapaciteta.

Automobil će biti dostupan na tržištu u jesen 2024. Pored tri verzije sa električnim pogonom, biće ponuđen i lako-hibridni. Takođe je najavljen "Plug-In-Hybrid", koji kombinuje elektromotor od 92 kW (125 KS) sa benzinskim motorom od 110 kW (150 KS) i može da pređe 80 km samo na struju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.