NavMenu

Najstariji hotel na svijetu - Sagrađen u osmom vijeku, a i danas dočekuje goste (VIDEO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.03.2024. 08:35
Komentari
Podeli
(Foto: Youtube/Screenshot/Tom Scott)
Da li želite da ostanete na mjestu gdje vrijeme praktično stoji? Ako je tako, idite daleko, sve do japanske prefekture Jamanaši i potražite objekat pod nazivom Nišiama Onsen Keiunkan.

Tamo će vas, pored osoblja obučenog u tradicionalnu japansku odjeću, kimono, kaligrafiju, antičke japanske svitke i tatami pod, dočekati 1.300 godina istorije i tradicije.

Naime, Nišiama Onsen Keiunkan, tradicionalna japanska gostionica, slovi za najstariji hotel na svijetu, izgrađen davne 705. godine, prenosi Putnikofer.hr.


U Ginisovoj knjizi rekorda i od tada popularnost raste

Nikla je u podnožju planine Akaiši, na izvorima termalne vode, a osnovao ju je Fudživara Mahito, sin pomoćnika 38. japanskog cara Tendžija. Tokom vjekova, mnogi su tu ostali, uključujući i aktuelnog japanskog cara Naruhita. Ali 2011. godine za njega se pročulo daleko izvan granica Japana – uvršten je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji hotel na svijetu.

Od tada u njega sve češće dolaze turisti iz cijelog svijeta. Čak i pored toga što do njega nije nimalo lako doći. Moraćete, piše CNN, prvo da prođete haos željezničke stanice Šizuoka, gdje će vas brzi voz odvesti sve do sela Minobu. Tamo će vas pokupiti šatl i voziti vas još sat vremena, krivudavim putem dublje u planine. Kada se vožnja konačno završi, zakoračićete u drugi svijet. Za početak, dobićete papuče. Cipele, kao i u drugim tradicionalnim japanskim gostionicama, nisu dozvoljene.


Bazen sa termalnom vodom

Zatim ćete se smjestiti u jednu od 37 soba ovog tradicionalnog prenoćišta. Standardne sobe se sastoje od tri cjeline, i to dva dijela za sjedenje i jedne "dnevne sobe", a spajanje sa prirodom je neizbježno. Ne samo da se iz soba pruža pogled na okolinu, već je i priroda sastavni dio samog hotela. Podovi su od lokalnog kamena, dok su kupatila (koja su nekada bila prirodne pećine) danas od drveta.

Naime, Nišiama Onsen Keiunkan ima ukupno šest termalnih izvora, odnosno bazena – četiri spoljašnja i dva unutrašnja. Kako prenosi CNN, ovi enterijeri su dostupni samo uz prethodnu rezervaciju, zahvaljujući čemu mogu da uživaju i ljudi sa tetovažama. Naime, taj medij prenosi da većina japanskih termi, odnosno onsen, zabranjuje tetovaže zbog povezanosti sa zločinačkom organizacijom jakuza.


Večera u privatnoj sobi

Večera se služi u privatnoj sobi u vrijeme koje gost rezerviše. Riječ je o obrocima uz domaće vino - od sušija i lagane supe do dimljene ribe i mesa sa roštilja i vrućeg lonca. Kad god je to moguće, koriste se lokalni sastojci, a kamenje koje se koristi za roštilj potiče iz vulkanskih stena planine Fudži. Posle večere, kada se gosti vrate u svoje sobe, ne zateknu ih iste kao što su ih ostavili. Naime, dnevni boravak je od tada pretvoren u spavaću sobu. Pri tome se pažnja posvećuje svakom detalju. Futoni su postavljeni na pod, a jastuk je pažljivo postavljen tako da kada gost ujutru otvori oči, prvo što vidi je prelijepa priroda.


Do 2017. najstariji hotel vode 52 generacije iste porodice

Najstariji hotel na svijetu, kojim su do 2017. godine upravljale 52 generacije iste porodice (nakon toga, zbog nedostatka nasljednika, morao je da se pronađe drugačiji model upravljanja) čvrsto je opredijeljen za očuvanje tradicije koja živi unutar njene zidine, koja je do sada preživjela sve vrste nedaća - od požara preko odrona kamenja do tajfuna.

Iako imaju sve više stranih turista, odlučni su da sačuvaju svoju istoriju.

Za razliku od nekih drugih riokana, koji omogućavaju obuću i postavljanje kreveta u sobe kako bi zadovoljili zahtjeve stranih turista, Nišijama Onsen Kejunkan ne odustaje već se prilagođava na svoj način. Naime, jednostavno su dali da se naprave veće sofe na razvlačenje. Papuče uopšte nisu stvar pregovora. Što se tiče cijena, gosti mogu da se odluče za neki od paketa koje nudi hotel. Cijena jedne od preporučenih na sajtu hotela za sobu koja može da primi od dvije do šest osoba je oko 330 evra. U cijenu je uračunata jukata, ljetnji pamučni kimono koji gosti nose tokom boravka u onsenu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Poništen tender za dionicu Andrijevica-Peć, sve ponude ocijenjene neodgovarajućim

Monteput je poništio 120.000 EUR vrijedan tender za izradu idejnog rješenja za dionice auto-puta Andrijevica-Peć i Andrijevica-Čakor, nakon što su svi ponuđači isključeni iz postupka zbog nepravilno sačinjenih i nepotpunih izjava. To se navodi u odluci državnog preduzeća koja je dostupna na sajtu crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CeJN). Monteput je tender raspisao 22. febrara ove godine, a svrha izrade dokumentacije za ovu 27

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.