NavMenu

Ograničene marže za više od 500 artikala

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.03.2024. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Nathália Rosa)
Vlada Crne Gore usvojila je odluku o ograničavanju marži za više od 500 artikala, saopštio je premijer Milojko Spajić. Kako je kazao na konferenciji za novinare, cilj ove mjere je ublažavanje inflatornog pritiska na građane.

- Ovom mjerom ne samo da se zaustavlja rast cijena, već se i smanjuju cijene 500 artikala koji su najbitniji za život građana - kazao je Spajić.

On je naveo da se mjera sprovodi u dogovoru sa privredom i pozdravio trgovce koji su imali sluha za ovu inicijativu. Kazao je i da mjeru neće morati da sprovode mali trgovinski lanci do 600 kvadrata, kako ne bi bili diskvalifikovani sa tržišta.

- Napravili smo mjeru koja je jako dobra i koja će značajno smanjiti inflatorni pritisak na građane. Program Evropa sad 1 je doprinio povećanju standarda, a inflacija je dio tog povećanja. Ali ovakvim mjerama ćemo omogućiti da se dio vrati građanima - rekao je predsjednik Vlade.

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj istakao je da će novom mjerom biti smanjene cijene velikog broja namirnica.

- Svi proizvodi koji su dio akcije moraće da budu obilježeni u marketima. Zna se koji su to proizvodi i trgovine će odluku morati da sprovedu u djelo - naveo je.

Objasnio je da su marže u trgovini na veliko do pet odsto, a na malo do sedam odsto.

- To su za prvu grupu proizvoda pšenično brašno, šećer, jestivo suncokretovo ulje i so za ishranu, a u drugoj kategoriji marže su do deset odsto u trgovini na veliko, odnosno do 15 odsto za trgovine na malo za prehrambenu industriju i hemikalije - pojasnio je Đeljošaj.

Mjere počinju da se sprovode od objave u Službenom listu i trajaće do 31. maja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Ništa od valorizacije nalazišta na području Berana - Država zaboravila na rezerve uglja

U strateškim planovima i dokumentima iskorišćavanje mineralnog i rudnog bogatstva na teritoriji beranske opštine knjiži se kao značajna razvojna šansa čitavog kraja. Međutim, i pored brojnih obećanja, sem eksploatacije šljunka i pijeska, na ovom području godinama se ne preduzimaju nikakve mjere da se otkrivena nalazišta stave u odgovarajuću razvojnu funkciju. To se nije desilo iako se zna da prostor opštine Berane obiluje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.