NavMenu

Potrošačke cijene porasle 4,3% za godinu

Izvor: eKapija Petak, 15.03.2024. 14:07
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Mediamodifier)
Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena u februaru su u odnosu na januar u prosjeku porasle 0,4%, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene u februaru su, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 4,3%.

- Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama gorivo i mazivo za motorna vozila; povrće; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva; frizerske usluge i ostale usluge za ličnu njegu; usluge za održavanje i popravku stanova; ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu; ulja i masti - navedeno je.

Potrošačke cijene u januaru i februaru su u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 4,3%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje u februaru je u odnosu na januar, zabilježen rast u grupama prevoz 2,4%, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,1%, ostala dobra i usluge 1,0%, te hrana i bezalkoholna pića 0,4%.

- Rast je zabilježen i u grupama stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,2%, ali i zdravlje i rekreacija i kultura po 0,1% - naveli su iz Monstata.

S ruge strane, pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 1,6%, alkoholna pića i duvan 0,3%, te restorani i hoteli 0,2%.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Ništa od valorizacije nalazišta na području Berana - Država zaboravila na rezerve uglja

U strateškim planovima i dokumentima iskorišćavanje mineralnog i rudnog bogatstva na teritoriji beranske opštine knjiži se kao značajna razvojna šansa čitavog kraja. Međutim, i pored brojnih obećanja, sem eksploatacije šljunka i pijeska, na ovom području godinama se ne preduzimaju nikakve mjere da se otkrivena nalazišta stave u odgovarajuću razvojnu funkciju. To se nije desilo iako se zna da prostor opštine Berane obiluje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.