NavMenu

Opština Bar raspisala više poziva za podršku poljoprivrednicima

Izvor: eKapija Srijeda, 13.03.2024. 13:02
Komentari
Podeli
(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Opština Bar raspisala je više javnih poziva za podsticaje u poljoprivredi za ovu godinu.

Raspisan je poziv za dodjelu podrške u stočarskoj proizvodnji, u okviru koje korisnik ostvaruje pravo na premije za uzgoj stoke po grlu i pomoć u izgradnji objekata za uzgoj stoke i objekata za skladištenje stočne hrane.

Podrška stočarskoj proizvodnji se ostvaruje obezbjeđivanjem premije po grlu za krave i priplodne junice, premije po grlu za ovce i koze, premije za uzgoj svinja, premije za uzgoj koka nosilja i za opremu.

Za sve nabrojane podsticaje opredijeljeno je ukupo 15.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR.

Raspisan je i poziv za za dodjelu podrške aktivnostima za unapređenje pčelarstva, gdje korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja za investicije koje se odnose na formiranje ili proširenje pčelinjaka i nabavku opreme za unapređenje pčelarske djelatnosti.

Investicije koje se mogu podržati kroz ovaj poziv su formiranje ili proširenje pčelinjaka sa pripadajućom opremom i nabavka opreme za pčelarenje, kao i opreme za očuvanje kvaliteta i zdravstvene ispravnosti meda i drugih pčelinjih proizvoda, te laboratorijska analiza gotovih proizvoda.

Za ove podsticaje opredijeljeno je ukupo 15.000 EUR za 2024. godinu. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR, osim za podsticaj koji se odnosi na laboratorijsku analizu gotovih proizvoda gdje je maksimalan iznos podrške 1.000 EUR u toku godine.

Sredstva su opredijeljena i za podršku aktivnostima za podizanje i opremanje voćnih zasada u okviru kojih korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja za investicije koje se odnose na podizanje novih voćnih zasada, nabavku opreme i mehanizacije za unapređenje voćarske proizvodnje i sistema za navodnjavanje.

Investicije koje se mogu podržati kroz poziv su nabavka mehanizacije i opreme za pripremu zemljišta, sađenje, berbu, sortiranje, pakovanje i skladištenje voća; nabavka višegodišnjeg sadnog materijala, u skladu sa zakonskim propisima u ovoj oblasti, kao i materijala koji se koristi kod podizanja i održavanja voćnjaka (kolčevi, ograde, zaštitne mreže, sredstva za zaštitu i prihranu); nabavka sistema za navodnjavane ( pumpe, cijevi za dovod vode, razvodne cijevi, spojnice i sl.) i laboratorijska analiza gotovih proizvoda.

Za sve nabrojane podsticaje opredijeljeno je ukupo 36.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji, osim za nabavku sadnog materijala koja iznosi 80%. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR, osim za podsticaj koji se odnosi na laboratorijsku analizu gotovih proizvoda gdje je maksimalan iznos podrške 1.000 EUR u toku godine.

Raspisan je poziv i za dodjelu podrške razvoju vinogradarstva i podrumarstva, pa korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja za investicije koje se odnose na podršku za zasnivanje novih proizvodnih zasada, modernizaciju postojećih zasada i nabavku opreme za održavanje i čuvanje vinograda, kao i opreme za preradu grožđa i sistema za navodnjavanje.

Investicije koje se mogu podržati kroz ovaj javni poziv su nabavka sadnog materijala za podizanje vinograda; nabavka materijala koji se koristi kod podizanja i održavanja vinograda (kolčevi, žica, zaštitne mreže, sredstva za zaštitu i prihranu); nabavka mehanizacije i opreme za održavanje vinograda i berbu grožđa; oprema za preradu grožđa (nabavka muljača, vinifikatora, specijalnih posuda (buradi za čuvanje vina, ambalaža-inox za vino), usklađivanje pogona za preradu grožđa u skladu sa standardima i sanitarno tehničkim uslovima; nabavka sistema za navodnjavane ( pumpe, cijevi za dovod vode, razvodne cijevi, spojnice i sl.) i laboratorijska analiza gotovih proizvoda

Za podršku je opredijeljeno ukupo 15.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji, osim za nabavku sadnog materijala koja iznosi 80%. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR, osim za podsticaj koji se odnosi na laboratorijsku analizu gotovih proizvoda gdje je maksimalan iznos podrške 1.000 EUR u toku godine.

Za dodjelu podrške aktivnostima za unapređenje ratarske i povrtarske priozvodnje opredijeljeno je ukupno 36.000 EUR. Korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja za investicije koje se odnose na podizanje novih zasada, nabavku opreme i mehanizacije za unapređenje ratarske i povrtarske proizvodnje i sistema za navodnjavanje.

Investicije koje se mogu podržati kroz ovaj javni poziv su nabavka mehanizacije i opreme za pripremu zemlje, sađenje, berbu, sortiranje, pakovanje i skladištenje povrća, crna folija; nabavka sjemenskog i sadnog materijala, kao i materijala koji se koristi kod podizanja i održavanja zasada (kolčevi, zaštitne mreže, sredstva za zaštitu i prihranu); nabavka sistema za navodnjavane (pumpe, cijevi za dovod vode, razvodne cijevi, spojnice i sl.), te laboratorijska analiza gotovih proizvoda.

Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji, osim za nabavku sadnog materijala koja iznosi 80%. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR osim za podsticaj koji se odnosi na laboratorijsku analizu gotovih proizvoda gdje je maksimalan iznos podrške 1.000 EUR u toku godine.

Na kraju, Opština Bar podržava i aktivnostima za proizvodnju i razvoj maslinarstva. U okviru podrške korisnik ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja za investicije koje se odnose na podizanje novih zasada maslina, revitalizaciju zasada maslina, nabavku opreme i mehanizacije za unapređenje maslinarstva i sistema za navodnjavanje.

Investicije koje se mogu podržati kroz poziv su nabavka sadnog materijala za zasnivanje novih maslinjaka; revitalizacija starih maslinjaka; nabavka mehanizacije i opreme za berbu maslina i održavanje maslinjaka (tresači maslina, mreže za berbu maslina, kosačice za održavanje maslinjaka, oprema za rezidbu, sredstva za prihranu i zaštitu); nabavka ambalaže za čuvanje većih količina maslinovog ulja-inox za ulje,tamne staklene ambalaže (flaše) za manje pakovanje i za tržište; laboratorijska analiza gotovih proizvoda i nabavka sistema za navodnjavane (pumpe, cijevi za dovod vode, razvodne cijevi, spojnice i sl.).

Za sve nabrojane podsticaje opredijeljeno je ukupo 40.000 EUR. Visina podrške je 50% od ukupno prihvatljivih troškova po investiciji, osim za nabavku sadnog materijala koja iznosi 80%. Korisnici mogu ostvariti maksimalnu visinu podrške do 2.000 EUR, osim za podsticaj koji se odnosi na laboratorijsku analizu gotovih proizvoda gdje je maksimalan iznos podrške 1.000 EUR u toku godine. Za revitalizaciju starih maslinjaka odobravaće se sredstva u iznosu od 8 eura po stablu.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 15. septembar, odnosno do utroška sredstava opredijeljenih za realizaciju ovog programa. U slučaju utroška sredstava prije ovog roka javni pozivi će biti zaključeni, o čemu će proizvođači biti obaviješteni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.