NavMenu

Saobraćajni institut CIP projektovaće pješačko-biciklistički most između Novog Beograda i Ade Ciganlije

Izvor: Politika Ponedjeljak, 04.03.2024. 08:42
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički zavod Beograda/Nacrt PDR-a za pešačko-biciklistički most preko Save, screenshot)
Saobraćajni institut CIP dobio je posao projektovanja pješačko-biciklističke veze između Ulice omladinskih brigada i Ade Ciganlije na tenderu koji je novembra prošle godine raspisala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Procijenjena vrijednost javne nabavke bila je 125 miliona dinara bez PDV-a, a CIP kao jedini učesnik na tenderu ponudio je 106,39 miliona dinara bez PDV-a i dodeljen mu je ugovor te vrijednosti za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju budućeg mosta.

Projektant ima rok od 765 dana da, između ostalog, dostavi idejno rješenje, lokacijske uslove, idejni projekat, projekat za građevinsku dozvolu i rješenje o građevinskoj dozvoli, što znači da gradnja mosta, u najboljem slučaju, može da počne za dvije godine, na proljeće 2026.

Dužina budućeg mosta, prioritetnog gradskog projekta za koji je Plan detaljne regulacije (PDR) usvojen početkom prošle godine u parlamentu prestonice, biće 520 metara. Širina puta je oko šest metara od kojih su tri metra rezervisana za biciklističku traku i isto toliko predviđeno je za pješački koridor. Osim biciklista i pješaka, planiran je i za kretanje lakih ekoloških vozila na električni pogon - trotineti i skejtovi, ali ne i za kolski saobraćaj.

Pristupne rampe toj novoj vezi između Bloka 70 i Ade Ciganlije biće iste širine kao budući most koji će povezati Novi Beograd i Čukaricu. Po formi i konstrukciji treba da bude elegantan, lak i ekonomičan, samo su neki detalji navedeni u tenderskoj dokumentaciji.

U njoj piše i da bi prilikom projektovanja i izgradnje mosta trebalo voditi računa da zona intervencije mosta ne ugrozi postojeću vegetaciju i zone zaštite. On treba da se uklopi u "jedinstveni kontekst akvatorije reke Save, prirodnih vrijednosti Ade Ciganlije i priobalnog keja novobeogradskih blokova".

- Oblikovanje mostovske konstrukcije i njegovih elemenata uraditi pažljivo u skladu sa njegovim značajem siluete i vizuelnog identiteta grada. Oblikovanje, visine arhitektonskih i konstruktivnih elemenata, materijal zaštitne ograde i osvjetljenje definisati u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode kako bi se planiralo rješenje mosta koje ne ugrožava koridor zaštićene vrste malog vranca - navedeno je u dokumentaciji u kojoj se dodaje i to da je svrha realizacije pešačko-biciklističke veze promovisanje urbane mobilnosti i povezivanje zelenih i rekreativnih zona grada sa stambenim djelovima, a posebno Novog Beograda i Ade Ciganlije.
pešačko biciklistički most Novi Beograd Ada Ciganlija (projekat)
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Industrija

Eloksirana bravarija iz Željezare po povoljnim cijenama

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović najavio je projekat proizvodnje eloksirane bravarije za građane u Željezari Nikšić po veoma povoljnim cijenama, saopštilo je Ministarstvo. On je pohvalio ideju menadžmenta Elektroprivrede (EPCG) koji su odlučili da aktuelni projekat 5000+, koji se odnosi na instaliranje solarnih panela i što boljeg i što većeg iskorišćavanja solarnog potencijala u Crnoj Gori, prošire projektom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.