NavMenu

S&P: Poboljšani izgledi Crne Gore iz "stabilnog" u "pozitivan"

Izvor: eKapija Subota, 02.03.2024. 10:21
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/gary yim)
Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard and Poor's (S&P) poboljšala izgled Crne Gore iz "stabilnog" u "pozitivan", uz očuvanje ocjene kreditnog rejtinga 'B/B'

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, S&P je objavio novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je dosadašnji izgled naše zemlje, označen kao "stabilan" poboljšan u "pozitivan", uz zadržavanje ocjene 'B/B'.

- Prema metodologiji kreditne rejting agencije Standard & Poor’s, a uzimajući u obzir ekonomska kretanja i fiskalne rezultate koji su u samom izvještaju okarakterisani kao pozitivni, neophodno je napomenuti da revidirani izgled (outlook) kreditnog rejtinga za Crnu Goru predstavlja znak pozitivnih kretanja u ekonomiji zemlje, kao i i pozitivnih očekivanja u budućnosti - navodi se u saopštenju.

Standard & Poor's izglede procjenjuje na osnovu potencijalnog kreditnog rejtinga u srednjem i dugom roku.

- Prilikom utvrđivanja prognoze za rejting, uzimaju se u obzir sve promjene u ekonomskim, političkim, fiskalnim i drugim uslovima. U smislu navedenog, izmjena outlooka na "pozitivan" znači da u srednjem i dugom roku može doći do povećanja rejtinga države - pojašnjeno je.

U izvještaju S&P se navodi da bi do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u narednih 12 mjeseci ako fiskalni rezultati budu jači nego što se trenutno predviđa, uz trend pada neto javnog duga.

- U takvom scenariju, ovo bi mogao biti slučaj kao rezultat snažnijeg ekonomskog rasta ili mjera fiskalne konsolidacije. Takođe, do poboljšanja rejtinga bi moglo doći u slučaju jače eksterne pozicije Crne Gore u odnosu na trenutne prognoze - poručuju iz Ministarstva.

Pozitivni izgledi prvenstveno odražavaju potencijal da će se fiskalni i platni bilans za Crnu Goru pokazati jačim nego što se trenutno predviđa, tokom naredne godine, dodatno smanjujući nivo neto javnog duga kao udjela u privredi nakon već konzistentnog pada tokom 2021-2023.

- Unapređenje izgleda u "pozitivan" prvenstveno odražava potencijal za dalje jačanje fiskalnih rezultata Crne Gore tokom 2024-2025. godine. Iako se trenutno predviđa prosječan deficit budžeta od 3% BDP-a u naredne dvije godine, Crna Gora je imala uravnotežen budžet u 2023. godini, koji je uglavnom bio podržan snažnim ostvarenjem prihoda, ali i jednokratnim faktorima kao što su prihodi od ekonomskog državljanstva i EU donacije. Po mišljenju analitičara, dalji rast turizma i domaće potrošnje, poboljšanje poreske administracije i dodatne mjere za prikupljanje prihoda, mogle bi da podrže snažniji budžetski učinak za Crnu Goru - navodi se u saopštenju.

Predviđa se prosječan fiskalni deficit od 3% BDP-a u periodu 2024-2027. godine, nakon suficita od 0,5% 2023. godine koji je ostvaren uz pomoć jednokratnih prihoda. U izvještaju ove kreditne agencije procjene su da će deficit tekućeg računa u prosjeku iznositi 12% BDP-a u srednjem roku.

Za 2024. godinu predviđa se stabilizacija inflacije na prosječnom nivou od 4,3%, podržano baznim efektima i daljim snižavanjem cijena hrane. Takođe, navodi se da bankarski sektor u Crnoj Gori trenutno pokazuje snažnu likvidnost.

- Očekivanja su da će crnogorska ekonomija nastaviti sa privlačenjem stranih direktnih investicija (SDI) od oko 10% BDP-a godišnje u srednjem roku - zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće rekonstrukcija željeznice vrijedna ukupno 80 mil EUR - Prvo tnderi za tri čelična mosta i prugu na dionici Lutovo-Bioče

Sanacija 13 čeličnih mostova, osam tunela i 20 kilometara pruge na trasi Lutovo-Bratonožići-Bioče, modernizacija depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, neki su od projekata koji bi nakon zaključenja ugovora o grantu između Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) i Evropske investicione banke (EIB) trebalo da budu završeni do 2027. Ovaj posao vrijedan ukupno 80 mil EUR, dijelom će se finansirati kroz Fond za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.