NavMenu

CBCG uskladila regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU

Izvor: eKapija Petak, 01.03.2024. 12:11
Komentari
Podeli
(Foto: Centralna banka Crne Gore)
Centralna banka (CBCG) je u potpunosti uskladila svoju regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), saopštila je guvernerksa Irena Radović.

- Eksterna analiza usklađenosti crnogorske legislative sa zahtjevima Jedinstvenog tržišta za plaćanje u eurima (SEPA), koju je podržala Evropska komisija (EK), potvrdila je visok stepen usaglašenosti domaćeg regulatornog okvira, čime su prepoznati naši dosadašnji učinci - kazala je Radović na regionalnom sastanku na visokom nivou pod nazivom Zapadni Balkan u susret SEPA, koji je u srijedu održan u Tirani.

Radović je dodala da je to dodatni motiv za CBCG i Vladu da nastave sa aktivnostima u pravcu ispunjavanja ostalih zahtjeva za pridruživanje SEPA.

Ona je kazala i da su u toku intenzivne aktivnosti na pripremi aplikacije za pristupanje Crne Gore SEPA,koja će u narednom periodu biti upućena Evropskom savjetu za plaćanja.

Radović je učestvovala na sastanku koji je okupio guvernere centralnih banaka i ministre finansija Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, održanom u okviru samita lidera zemalja regiona o Planu rasta i konvergencije za Zapadni Balkan.

Na sastanku je, kako je saošteno iz CBCG, zaključeno da zemlje Zapadnog Balkana ostvaruju dobar napredak u usklađivanju nacionalnih platnih sistema sa standardima EU u okviru svojih ciljeva pridruživanja SEPA.

- Učesnici sastanka predstavili su aktivnosti koje pojedinačne zemlje preduzimaju u cilju pridruživanja SEPA-i, dok su predstavnici Svjetske banke (SB) prezentovali dosadašnje rezultate projekta Modernizacija platnih sistema za zemlje Zapadnog Balkana - navodi se u saopštenju.

Kroz ovaj projekat, finansiran od Evropske unije (EU), pruža se podrška zemljama Zapadnog Balkana u njihovom približavanju standardima EU i ispunjavanju uslova za integraciju u SEPA.

Na sastanku je zaključeno da će pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana SEPA-i doprinijeti ekonomskoj integraciji regiona i donijeti opipljive koristi za građane i privredu, u vidu pojednostavljenja procesa, unapređenja brzine i smanjenja troškova transakcija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.