NavMenu

Zajedničko regionalno tržište za bližu integraciju u EU

Izvor: eKapija Petak, 01.03.2024. 11:33
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Novi Plan rasta za Zapadni Balkan pruža vezu između rada CEFTA-e u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta i pristupa jedinstvenom tržištu EU, saopštila je Danijela Gačević, vršiteljka dužnosti direktora CEFTA tokom Regionalnog samita "Rast i konvergencija za Zapadni Balkan" koji je održan u Tirani.

- Najopipljiviji primjer ove veze je proširenje Zelenih traka na granične prelaze sa susjednim tržištima EU i drugi carinski sporazumi o saradnji koji će učiniti ove prelaze efikasnijim - kazala Danijela Gačević.

Kako je saopšteno, Samit je okupio lidere ekonomija Zapadnog Balkana, kao i druge organizacije i ključne aktere u procesima pristupanja EU s ciljem da se naprave konkretni individualni i zajednički koraci ka ispunjavanju dva glavna stuba novog Plana rasta za Zapadni Balkan.

Sastanak u Tirani uslijedio je nakon sastanka "Zapadni Balkan i EU" u Skoplju, kao i Investicionog samita Zapadnog Balkana od EBRD-a u Londonu i predstavlja poruku da je region dostigao novi nivo zrelosti i stabilnosti.

- Implementacija aktuelnog Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište i razvoj novog su ključni za stvaranje novih trgovinskih mogućnosti, privlačenje investicija i poboljšanje saradnje u CEFTA-i i sa EU - izjavila je Gačević.

Kako je saopšteno, CEFTA radi na više od 20 inicijativa za koje se očekuje da će donijeti konkretne koristi za poslovne subjekte i ljude u regionu.

- Lideri Zapadnog Balkana i Evropske unije zajedno će izabrati koje od njih će biti proširene na naš odnos sa EU. Pored Zelenih traka, aktivnosti CEFTA-e će biti ključne u tzv. ACAA sporazumima, koji omogućavaju bezvizno putovanje za industrijske proizvode, olakšavanje elektronske trgovine, uklanjanje geoblokiranja itd. - navedeno je

Nedavno usvojeni Novi plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan prepoznaje CEFTA-u kao centralni mehanizam upravljanja Zajedničkim regionalnim tržištem.

- Od četiri stuba Plana rasta, CEFTA će se fokusirati na dva koja se odnose na poboljšanje ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana i sa EU. Ovi strateški ciljevi pozicioniraju CEFTA-u tako da igra ključnu ulogu u povezivanju regiona sa Jedinstvenim tržištem EU, dajući prioritet slobodnom kretanju robe, usluga i radnika, pristupu Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) i Digitalnom jedinstvenom tržištu - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.