NavMenu

Formirana Grupa mrežnih operatora Crne Gore NOG4ME

Izvor: eKapija Petak, 01.03.2024. 11:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kengphotographer/shutterstock.com)Ilustracija
Grupa mrežnih operatora Crne Gore (NOG4ME) formirana je u okviru međunarodne naučno-stručne konferencije "Informacione tehnologije" koja je održana na Žabljaku, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Kako je pojašnjeno, Grupe mrežnih operatora (NOG - Network Operators Group) su neformalne grupe za pojedinu državu ili regionalne grupe koje se formiraju da bi obezbijedile forume, stručnjacima za elektronske komunikacione mreže, za diskusiju o pitanjima od zajedničkog interesa, obično kroz kombinaciju email lista i godišnjih konferencija.

- Iako ove grupe nemaju formalnu moć, njihovi članovi su obično stručnjaci čije odluke utiču na procese kojim se obezbjeđuje poboljšanje kvaliteta, performansi, stabilnosti i bezbjednosti elektronskih komunikacionih mreža i usluga. Ove grupe, takođe, omogućavaju profesionalcima za mreže i drugim članovima istraživačke i tehničke zajednice da informišu jedni druge o svom radu, razmjenjuju najbolje prakse, razmjenjuju informacije o novim tehnologijama ili
protokolima, uče jedni od drugih, povezuju se sa drugim članovima zajednice i diskutuju o aktuelnim pitanjima i izazovima vezanim za elektronske komunikacione mreže - navodi se i saopštenju.

Iz EKIP-a navode da je Međunarodna naučno-stručna konferencija "Informacione tehnologije" održana od 21. do
24. februara na Žabljaku.

- S obzirom da je Crna Gora bila jedna od rijetkih država u Evropi, koja nije imala formiran NOG, grupa stručnjaka sa Univerziteta Crne Gore, Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i operatora elektronskih komunikacionih mreža je odlučila, da uz pomoć kolega iz RIPE NCC (Koordinacioni centar foruma evropskih IP mreža), formira NOG za Crnu Goru (NOG4ME) - navedeno je.

U okviru posebne sesije na konferenciji "Informacione tehnologije", održana je i konstitutivna sjednica ove organizacije. Na ovoj sjednici je razmotren i usvojen Statut NOG4ME, koji sadrži segmente kao što su svrha i ciljevi (unapređenje kvaliteta, efikasnosti, stabilnosti i sigurnosti komunikacionih mreža i mrežnih usluga, razmjena ideja, znanja i dobrih praksi među stručnjacima, forum za tehničke diskusije), članstvo (Izjava o pristupanju), aktivnosti i rad (website, mailing liste, radne grupe, godišnji sastanci, saradnja sa drugim NOG grupama), organizaciona struktura (Upravni odbor, Programski savjet i radne grupe), te finansiranje (sponzorstva, donacije i naknade za konferencije).

Pored toga u okviru iste sesije je prezentovano iskustvo formiranja i rada NOG iz Slovenije (SINOG). SINOG je formiran prije više od 10 godina, sa trenutno aktivnih preko 200 članova. Pored redovne email komunikacije, svake godine organizuju jednu do dvije konferencije. Takođe, prezentovani su primjeri uspješnog djelovanja SINOG-a u određenim situacijama koje su mogle imati negativan uticaj na funkcionisanje i razvoj elektronskih komunikacionih mreža, posebno interneta.

Izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Darko Grgurović je predstavio stanje razvoja elektronskih komunikacionih mreža u Crnoj Gori, koje je u nekim segmentima iznad prosjeka u EU.

- Najvažniji pokazatelji navedenog razvoja su dostupnost fiksnog NGN (Next Generation Networks) širokopojasnog pristupa 82%, udio domaćinstava pokriven sa fixim brzinama većim od 100Mb/s - 79,2%, udio naseljene teritorije pokriven signalom mobilnih mreža sa brzinama većim od 10Mb/s - 97,6%; udio naseljene teritorije pokriven 5G mobilnim mrežama - 85,3% - saopšteno je.

Navodi se i da je ukupan internet saobraćaj koji su ostvarili korisnici u fiksnim elektronskim komunikacionim mrežama tokom 2023. iznosio 709,6 PB i za 36,9% je veći u odnosu na 2022. godinu. Prosječan Internet saobraćaj koji su ostvarili pretplatnici u fiksnim elektronskim komunikacionim mrežama na mjesečnom nivou je iznosio 291,5 GB i u odnosu na 2022. godinu je veći za 32,4%.

Kada je riječ o mobilnim mrežama, ukupan internet saobraćaj koji su ostvarili korisnici iznosio je 151,6 PB i za 45,8% je veći u odnosu na 2022. godinu.

Prosječan korisnik je putem mobilne elektronske komunikacione mreže na mjesečnom nivou ostvario 17,6 GB internet saobraćaja što je u odnosu na 2022. godinu veće za 29,8%.

- Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je od početka učestvovala i podržavala proces formiranja NOG za Crnu Goru, kao platforme koja će dodatno doprinijeti razvoju i poboljšanju kvaliteta, performansi, stabilnosti i bezbjednosti elektronskih komunikacionih mreža i usluga - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.