NavMenu

U Sokobanji proradio novi sistem grijanja - Toplotne pumpe koriste otpadne geotermalne vode iz banjskog kompleksa

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.02.2024. 16:16
Komentari
Podeli
(Foto: ekologija.gov.rs)
U Sokobanji je proradio novi sistem grijanja - toplotne pumpe koje za grijanje dvije škole (Srednja škola "Branislav Nušić" i Osnovna škola "Mitropolit Mihailo") koriste otpadne geotermalne vode iz banjskog kompleksa.

Ministarka zaštite životne sredine u Irena Vujović koja je posjetila danas Sokobanju navela je da su puštanjem u rad novog sistema stavljeni van upotrebe stari kotlovi na ugalj, čime je značajno unaprijeđen kvalitet vazduha u samom centru opštine. Ministarka je ocijenila da je projekat u Sokobanji odličan primjer za to kako termalne vode mogu da se iskoriste za grijanje, ali i kao odlična mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Zahvaljujući ovom projektu, kako je dodala, više od 1.000 đaka u dve škole i ljudi koji žive i rade u blizini imaju čistiji vazduh i bolju životnu sredinu.

- Upotrebom novog sistema potpuno su eliminisane PM čestice, što je značajno imajući u vidu to da je Sokobanja poznata kao zdravstveni centar i banja za liječenje respiratornih i drugih bolesti, a objekat se nalazi u strogom centru - rekla je ministarka.

Ona je dodala da je važno i to što novi sistem toplotnih pumpi koristi otpadne termalne vode, čijom se ponovnom upotrebom poštuju principi cirkularne ekonomije.

Vujović je ukazala na to da je ovaj inovativan projekat, čija vrijednost premašuje 23 miliona dinara, odmah prihvaćen i da je Ministarstvo zaštite životne sredine uložilo 16,5 miliona dinara, a ostatak je obezbijeđen iz sredstava EU.

Ona je zahvalila partnerima iz EU i UNDP, uz čiju se pomoć realizuje dosta projekata važnih za unapređenje životne sredine, ali i opštinskom rukovodstvu koje je sprovelo ovakav projekat.

Ministarka je navela da u ovom momentu sličan primjer postoji u Vranjskoj Banji, pozvavši i druge lokalne samouprave koje za to imaju mogućnost da uzmu u obzir geotermalni potencijal.

Projekat je dio krovne inicijative "EU za Zelenu agendu u Srbiji", koju, uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatno finansiranje vlada Švedske, Švajcarske i Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.