NavMenu

Prosječna cijena kvadrata u novogradnji za tri godine porasla 61%

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.02.2024. 12:22
Komentari
Podeli
(Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori je u 2023. godini iznosila 1.532 EUR, preliminarni su podaci Uprave za statistiku Monstat.

Ako uporedimo sa godinom ranije kada je godišnja prosječna cijena kvadrata iznosila 1.339 EUR, to je rast od 14%. U odnosu na 2021. godinu prosječna cijena kvadrata u novogradnju porasla je 28%, a u odnosu na 2020. čak 61%.

I godišnja statistika pokazuje da su stanovi najskuplji u Podgorici, pa je kvadrat u novogradnji u prosjeku koštao 1.585 EUR. To znači da je prosječna cijena kvadrata u glavnom gradu porasla 15% u odnosu na 2022, 31% u odnosu na 2021, odnosno 64% u odnosu na 2020. godinu.

Kvadrat u novogradnji na primorju koštao je 1.577 EUR, na sjeveru 1.220 EUR, a u središnjem regionu 696 EUR.

Kako su pojasnili iz Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća.

- Tako je tržišna prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u prošloj godini iznosila 1.555 EUR, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 589 EUR - pokazuje Monstatova statistika.

Kako je pojašnjeno, prema metodologiji istraživanja cijena stanova u novogradnji, u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor. Predmet istraživanja nisu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti - poslovni objekti, zemljište i drugo.

- Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora - zaključuju iz Monstata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.