NavMenu

Prosječna plata u januaru 819 EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.02.2024. 11:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/stevepb)Ilustracija
Prosječna plata bez poreza i dobrinosa u januaru je iznosila 819 EUR i zabilježila je rast od 0,6% u odnosu na decembar, odnosno 8,2% u odnosu na isti mjesec lani.

Kako pokazuju podaci Monstata, prosječna bruto plata iznosila je 1.024 EUR.

- Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. zabilježile rast od 0,5% proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,1% - naveli su iz Monstata.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u januaru su, u odnosu na decembar, zabilježile rast u sektorima snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti 4,4%, ostale uslužne djelatnosti 3,9%, prerađivačka industrija 3,2%, trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala 3,0%, poslovanje nekretninama 2,9%, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1,5%, zdravstvena i socijalna zaštita 1,1%, usluge smještaja i ishrane 0,7%, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 0,3%, informisanje i komunikacije 0,2% i saobraćaj i skladištenje 0,1%.

Pad prosječne zarade zabilježen u sektorima građevinarstvo 3,3%, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno
osiguranje 1,1%, finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja 0,9%, snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 0,8%, obrazovanje 0,4%, vađenje ruda i kamena 0,3%, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 0,1% i umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 0,1%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.