NavMenu

Novi Trg Republike preko puta Palate Srbije - U Bloku 26 napreduje gradnja tri stambeno-poslovna objekta, najviši će imati 17 spratova

Izvor: Gradnja.rs Srijeda, 28.02.2024. 15:21
Komentari
Podeli
(Foto: Danijela Stanimirović Gavrilov/eKapija)
Preko puta Palate Srbije, u Bloku 26, za dvije godine bi trebalo da bude završen prvi od tri nova stambeno-poslovna objekta, prenosi portal Gradnja.

Pripremni radovi na prvom, najvišem objektu uz Bulevar Mihajla Pupina počeli su sredinom 2022. godine i do sada su izgrađena prva četiri, od ukupno 17 spratova. Po projektu čiji je razrađivač Energoprojekt Arhitektura i Urbanizam, ovaj objekat će se sastojati od dva dijela - stambenog, visine oko 65 metara, i poslovnog od osam spratova, koji je zasad stigao do drugog sprata.

Pored ovog objekta, investitor GP Napred je predvideo i gradnju jedne višespratnice uz Ulicu španskih boraca i jedne uz Ulicu antifašističke borbe. Sva tri zdanja imaće više od 700 stanova i zelene krovove. U navedenom kompleksu predviđena je i gradnja dječjeg vrtića i ambulante.

Kako podsjeća portal Gradnja, transformacija Bloka 26 počela je prije više od dvadeset godina izgradnjom poslovnih zdanja od po šest spratova. Tada su sagrađeni i pravoslavna Crkva Svetog Simeona Mirotočivog i parohijski dom.

Kao planski osnov za izgradnju u Bloku 26 poslužilo je rešenje sa urbanističko-arhitektonskog konkursa iz 2008. godine na kome su prvu nagradu osvojile arhitekte Jovan Mitrović i Dejan Miljković. Ovaj autorski dvojac predvidio je i četiri poslovne kule od po 120 metara prema Bulevaru Zorana Đinđića.

Njihove ideje dobile su potvrdu u planu detaljne regulacije od prije sedam godina. Izmjenu tog planskog dokumenta 2018. godine pokrenuli su vlasnici ovog atraktivnog zemljišta, kompanije GP Napred i Energoprojekt holding.

Urbanistički projekat iz 2019. godine zaokružio je proces prenamjene u okviru planiranih zgrada. Površine za stanovanje preraspodijeljene su u sva tri zdanja, a njihova ukupna površina nije menjana i iznosi oko 203.000 kvadratnih metara.

Projektom je predviđena i izgradnja Centralnog trga sa fontanom u Bloku 26, kao pandan Trgu republike, pored Hrama Svetog Simeona Mirotočivog. Taj javni prostor bi trebalo da bude oaza za žitelje i korisnike tri planirane stambeno-poslovne zgrade.

Urbanističkim projektom nisu obuhvaćene parcele na kojima su predviđene poslovne kule prekoputa Štark arene jer za njih još nisu pronađeni partneri koji bi bili spremni da ulože u izgradnju više od 240.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.


Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Industrija

Eloksirana bravarija iz Željezare po povoljnim cijenama

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović najavio je projekat proizvodnje eloksirane bravarije za građane u Željezari Nikšić po veoma povoljnim cijenama, saopštilo je Ministarstvo. On je pohvalio ideju menadžmenta Elektroprivrede (EPCG) koji su odlučili da aktuelni projekat 5000+, koji se odnosi na instaliranje solarnih panela i što boljeg i što većeg iskorišćavanja solarnog potencijala u Crnoj Gori, prošire projektom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.