NavMenu

Prošle godine 2,6 miliona turista, preko 16 miliona noćenja

Izvor: eKapija Srijeda, 28.02.2024. 14:36
Komentari
Podeli
(Foto: Rosli Othman/shutterstock.com)
U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno oko 2,6 miliona dolazaka i blizu 16,4 miliona noćenja turista, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Ako uporedimo sa 2022. godinom, to je 20% više dolazaka, odnosno 32% više noćenja. Podaci pokazuju i da je u odnosu na rekordnu 2019. godinu broj dolazaka manji za oko jedan odsto, dok je broj noćenja porastao za 13%.

Od ukupnog broja noćenja u 2023. godini 96,3% ostvarili su strani, a 3,7% noćenja ostvarili su domaći turisti.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije (23,6%), Srbije (21,5%), Bosne i Hercegovine (8,5%), Njemačke (4,9%), Ukrajine (4,1%), Kosova (3,6%), Turske (2,9%). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 31,0% noćenja.

Ako govorimo o turističkim mjestima, na primorju je ostvareno je 94,3% noćenja, 2% na planinskim mjestima, zatim 2,4% u glavnom gradu, te 1,4% u ostalim mjestima.

U ukupnom broju gostiju, 31,3% noćenja ostvareno je u kolektivnom, a 68,7% u individualnom smještaju.
Kada je riječ o dolascima, 55% čine gosti u kolektivnom, a 45% u individualnom smještaju.

Ukupni dolasci i noćenja turista obuhvataju dolaske i noćenja turista u kolektivnom i individualnom, odnosno tzv. privatnom smještaju. Iz Monstata navode da se podaci o turističkom prometu u kolektivnom smještaju objavljuju na mjesečnom nivou, a direktan izvor podataka su objekti kolektivnog smještaja - sve vrste hotela, odmarališta, pansioni, moteli, turistička naselja, hosteli itd.

S druge strane, podaci o turističkom prometu u individualnom, tzv. "privatnom smještaju" objavljuju se na godišnjem nivou, a primarni izvori podataka su lokalne turističke organizacije.

Kako je navedeno, u prošloj godini je u individualnom smještaju ostvareno 1,17 miliona dolazaka turista, dok je broj ostvarenih noćenja oko 11,26 miliona. Od ukupnog broja noćenja 99,6% ostvarili su strani, a 0,4% noćenja ostvarili su domaći turisti.

Najbrojniji su bili turisti iz Rusije (31,9%) i Srbije (22,8%). Slijede gosti iz Bosne i Hercegovine (9,4%), Ukrajine (4,5%), Kosova (4%), Njemačke (3,7%), Turske (2,9%) i Poljske (2,3%). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 18,4% noćenja.

Oni su mahom odmarali na primorju, gdje je ostvareno 96,9% noćenja. U planinskim mjestima ostvareno je 1,6%, ostalim turističkim mjestima 1,1% i glavnom gradu 0,4% noćenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Saobraćaj

Evo kako izgleda Sun Princess, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru (FOTO i VIDEO)

U Bar je juče uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije Princess Cruises, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje. Veliki ponos što Bar iz godine u godinu biva prepoznat kao sve atraktivnija i popularnija kruzing destinacija kazala je potpredsjednica Opštine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.