NavMenu

Radović: CBCG posvećena procesu pridruživanja

Izvor: eKapija Srijeda, 28.02.2024. 13:51
Komentari
Podeli
(Foto: Centralna banka Crne Gore)
Centralna banka Crne Gore (CBCG) je izuzetno posvećena procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, saopštila je guvernerka Irena Radović na sastanku sa delegacijom Evropske komisije koji je predvodio evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji.

- To je Evropska komisija i prepoznala kroz svoje godišnje izvještaje o ostvarenom napretku -kazala je Radović i dodala da će CBCG nastaviti da ispunjava obaveze iz pregovaračkog procesa i time daje puni doprinos ostvarivanju strateškog državnog cilja – učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju.

Kako je saopšteno iz CBCG, guvernerka Radović je zahvalila Varheljiju na posjeti, kao i na podršci Evropske komisije ovoj instituciji, koja je rezultirala visokom usklađenošću nacionalne regulative u oblasti bankarstva sa pravnom tekovinom EU.

Varhelji je prenio otvorenost Evropske komisije za "ulazak u novu fazu pregovora sa Crnom Gorom, koja znači otpočinjanje procesa zatvaranja pregovaračkih poglavlja" i poručio da Crna Gora treba da "iskoristi priliku i povoljan momenat da ubrza svoj evropski put".

Na sastanku je bilo riječi o novom Planu rasta za Zapadni Balkan Evropske komisije, koji ima za cilj da podstakne ekonomsko približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

- Plan rasta za Zapadni Balkan je instrument koji omogućava zemljama ovog regiona da iskoriste prednosti članstva u EU prije njihovog punog pristupanja - istakao je Varhelji, dodajući da Plan predviđa i finansijsku podršku za ubrzanje temeljnih reformi u zemljama Zapadnog Balkana.

Jedna od prioritetnih akcija za ubrzanu ekonomsku integraciju regiona odnosi se na pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima (SEPA).

Guvernerka Radović je informisala Varheljija o aktivnostima koje CBCG preduzima na planu ispunjavanja zahtjeva za priključenje Crne Gore SEPA, kao i na pripremi aplikacije za pristupanje SEPA koja će u narednom periodu biti upućena Evropskom savjetu za plaćanja.

- Sagovornici su se saglasili u ocijeni da Crna Gora treba da iskoristi podsticaje koje pruža Evropska unija i sprovede ključne reforme u oblastima od strateškog značaja za ubrzanje ekonomskog rasta i približavanje državama članicama Unije - zaključuje se u saopštenju CBCG.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće rekonstrukcija željeznice vrijedna ukupno 80 mil EUR - Prvo tnderi za tri čelična mosta i prugu na dionici Lutovo-Bioče

Sanacija 13 čeličnih mostova, osam tunela i 20 kilometara pruge na trasi Lutovo-Bratonožići-Bioče, modernizacija depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, neki su od projekata koji bi nakon zaključenja ugovora o grantu između Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) i Evropske investicione banke (EIB) trebalo da budu završeni do 2027. Ovaj posao vrijedan ukupno 80 mil EUR, dijelom će se finansirati kroz Fond za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.