NavMenu

Ulaganja u elektronske komunikacije porasla 11% - U ovoj godini planirane investicije vrijedne 68 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 28.02.2024. 12:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Rushan Ziatdinov)Ilustracija
Operatori elektronskih komunikacija su tokom prošle godine u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga u Crnoj Gori uložili oko 76,3 mil EUR, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i opštansku djelatnost (EKIP). To je, kako su naveli, 10,75% više u odnosu na 2022. godinu kada su ostvarena ulaganja u iznosu od 68,9 mil EUR ulaganja.

- Ovako visok nivo investicija doprinosi daljem povećanju dostupnosti savremenih elektronskihkomunikacionih usluga visokog kvaliteta na cijeloj teritoriji Crne Gore - navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a napominju da u ovaj iznos investicija nisu uračunata sredstva od 8,84 mil EUR koja su kompanije Crnogorski Telekom, One Crna Gora i Mtel uplatili na račun budžeta Crne Gore kao jednokratnu naknadu za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija po osnovu nadmetanja koje je sprovela Agencija.

Kako se navodi u saopštenju, elektronske komunikacije spadaju u infrastrukturne privredne grane i ulaganja u telekomunikacionu i informacionu infrastrukturu su jedan su od glavnih pokretača ekonomskog napretka. Česte promjene i tehnološke inovacije na tržištu elektronskih komunikacija nameću potrebu stalnog ulaganja u istraživanje i razvoj, razvoj infrastrukture, uvođenje novih tehnologija i usluga.

- Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori su svjesni toga pa su u značajnoj mjeri posvećeni investicijama. Uvećane investicije u elektronske komunikacije imaju visok pozitivan uticaj i na efikasnost u drugim sektorima, što na kraju podstiče ukupan ekonomski rast - kažu iz EKIP-a.

Očekuju se nova ulaganja operatora elektronskih komunikacija i nastavak trenda visokog investiranja u sektor elektronskih komunikacija.

- Operatori planiraju da u 2024. godini investiraju oko 68 mil EUR, preko 55 miliona u 2025. i oko 48 mil EUR u 2026. godini - dodaju.

Napominju da je tokom prethodnih 10 godina prisutan trend značajnih investicija u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga, pa su kompanije iz ovog sektora investirale preko 730 mil EUR. Taj trend, ističu, prisutan je od 2016. godine, koja je bila rekordna godina u pogledu investicija i u kojoj su operatori u svoje mreže investirali preko 116 mil EUR

- Višegodišnji trend visokih investicija u sektoru elektronskih komunikacija potvrđuje činjenicu da u Crnoj Gori imamo stabilan i predvidiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu - zaključuje se u saopštenju EKIP-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Saobraćaj

Evo kako izgleda Sun Princess, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru (FOTO i VIDEO)

U Bar je juče uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije Princess Cruises, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje. Veliki ponos što Bar iz godine u godinu biva prepoznat kao sve atraktivnija i popularnija kruzing destinacija kazala je potpredsjednica Opštine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.