NavMenu

Poziv za uključivanje u pripremu Predloga fiskalne strategije

Izvor: eKapija Srijeda, 28.02.2024. 09:29
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Vlada Crne Gore/Screenshot)
Ministarstvo finansija pozvalo je sve zainteresovane da se uključe u pripremu Predloga fiskalne strategije Crne Gore za period od 2024. do 2027. godine.

Kako je navedeno, Vlada će, u skladu sa zakonom, do kraja drugog kvartala ove godine usvojiti Predlog fiskalne strategije Crne Gore za navedeni period, koji će potom uputiti Skupštini Crne Gore na usvajanje.

- Polazeći od identifikovanih ključnih politika u oblasti fiskalnog upravljanja, Fiskalnom strategijom 44. Vlada Crne Gore će predstaviti ključne mjere u oblasti poreskog sistema, reformi socijalnog, zdravstvenog, penzionog i javnog sektora, upravljanja javnim dugom, kao i drugim prioritetnim oblastima u periodu trajanja mandata Vlade - naveli su iz Ministarstva finansija.

Cilj Fiskalne strategije je sprovođenje odlučne i sveobuhvatne fiskalne konsolidacije, kako bi se racionalizovali budžetski troškovi i omogućilo da Crna Gora sve svoje tekuće obaveze finansira iz tekućih prihoda. Racionalnim upravljanjem troškovima stvoriće se dodatni fiskalni prostor za sprovođenje razvojnih politika i inicijativa koje garantuju dugoročno održiv ekonomski rast.

- Polazeći od mjera reformi koje će biti sastavni dio Reformske agende u okviru Plana rasta EU, kao i Programa ekonomskih reformi, shodno novoj metodologiji Evropske komisije, uvažavajući preporuke međunarodnih organizacija, Fiskalna strategija će obuhvatiti dodatne reformske mjere kojima će se doprinijeti ostvarivanju ključnih ciljeva fiskalne politike - pojašnjeno je.

Fiskalna strategija Crne Gore će obuhvatiti relevantna poglavlja makroekonomskog i fiskalnog okvira sa projekcijama na srednji rok kao i identifikovanim rizicima, mjere fiskalne politike, upravljanje javnim dugom, ispunjenje zacrtanih ciljeva i fiskalnih pravila, kao i relevantne sektorske reforme i sagledavanje održivosti javnih finansija na dugi rok.

U dokumentu će se predstaviti prioriteti fiskalne i sektorskih politika, koje će biti usmjerene na jačanje makroekonomske i stabilnosti javnih finansija, kao i povećanje finansijske stabilnosti.

Fiskalna politika planira se i realizuje u skladu sa sljedećim kriterijumima kao što su ostvarivanje suficita tekuće budžetske potrošnje, ostvarivanje primarnog budžetskog suficita, te odgovorna politika zaduživanja za kapitalne projekte koji stvaraju dodatnu vrijednost u ekonomiji i otplatu ranijih obaveza, u cilju obezbjeđenja fiskalne održivosti.

Fiskalna strategija će sadržati politike fiskalnog prilagođavanja kroz predlaganje reformskih rješenja u oblastima socijalnog, zdravstvenog i penzijskog sistema, javnog sektora i lokalne samouprave, kao i poreske politike.

- Cilj ovog poziva je da se zainteresovana javnost, uključi u predlaganje i kreiranje mjera fiskalne i sektorskih politika Vlade Crne Gore, kroz predlaganje konkretnih mjera i projekata čijom realizacijom će se obezbijediti konsolidacija javnih finansija, ojačati makroekonomska stabilnost i unaprijediti konkurentnost zemlje i, posljedično, poboljšati životni standard svih građana - stoji u pozivu Ministarstva finansija.

Shodno navedenom, pozvali su zainteresovanu javnost da svojim predlozima, sugestijama i komentarima doprinese poboljšanju kvaliteta dokumenta i da doprinos unaprjeđenju dijaloga javnog sektora sa svim zainteresovanim stranama.

- Sve inicijative, predlozi, sugestije i komentari dostavljaju se u pisanom obliku na adresu: Stanka Dragojevića 2, Podgorica, kao i u elektronskom obliku na e-mail: ivana.radojicic@mif.gov.me, u formi koja je sastavni dio ovog poziva - navedeno je.

Konsultovanje zainteresovane javnosti u vezi sa pripremom Predloga fiskalne strategije trajaće do 18. marta 2024. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Saobraćaj

Evo kako izgleda Sun Princess, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru (FOTO i VIDEO)

U Bar je juče uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije Princess Cruises, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje. Veliki ponos što Bar iz godine u godinu biva prepoznat kao sve atraktivnija i popularnija kruzing destinacija kazala je potpredsjednica Opštine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.