NavMenu

Sve kraće radno vrijeme u Evropi

Izvor: Vesti Utorak, 27.02.2024. 09:25
Komentari
Podeli
(Foto: sharshonm/shutterstock.com)
Evropljani sve manje žele da rade, a neke od najbogatijih zemalja Evropske unije kao što su Njemačka, Holandija ili Austrija pokušavaju da ih motivišu poreskim olakšicama, boljim zbrinjavanjem djece ili fleksibilnijim radnim vremenom, prenosi Dojče vele (DW).

Prosječan broj radnih sati u Evropi se smanjuje, raste broj onih koji rade na pola radnog vremena, a sindikati u mnogim zemljama zahtevaju ukidanje radne nedelje od 38,5 sati.

Zaposleni u Evropi žele da rade samo toliko da bi od toga mogli da žive i da ostatak vremena posvete stvarima koje su za njih stvarno bitne.

U Evropi trenutno radi rekordan broj ljudi, zaposlenost iznosi skoro 75%, ali broj radnih sati se uprkos tome nije značajno povećao pošto rast broj radnika koji ne rade puno radno vrijeme.


U Njemačkoj, Holandiji i Austriji oko trećine zaposlenih ne radi puno radno vrijeme, a konkretno u Holandiji skoro 50% zaposlenih radi 35 sati nedeljno ili manje od toga.

Poslovi s nepunim radnim vremenom mogu da uzrokuju probleme u oblastima u kojima već radi nedovoljan broj ljudi, a nedostatak osoblja će biti još veći kada "bejbi bum" generacija rođenih između 1946. i 1964. godine ode u penziju, navodi DW.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.