NavMenu

Rekonstrukcija pruge Bar-Golubovci korak bliže realizaciji - Traže se konsultanti, vrijednost nabavke 1,8 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.02.2024. 10:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kikovic/shutterstock.com)Ilustracija
Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori objavila je poziv za izbor konsultanta za realizaciju projekta rekonstrukcije prige Bar - Golubovci.

Vrijednost nabavke je 1,8 mil EUR bez PDV-a. Kako se navodi, ugovor će finansirati Evropska investiciona banka (EIB) te podleže njihovom vodiču za nabavke, a konsultant će biti izabran u skladu sa politikama te banke. Korisnik usluge, odnosno naručilac je Željeznička infrastruktura Crne Gore kao korisnik sredstava.

Podsjetimo, Evropska unija odobrila je nedavno Crnoj Gori dodatnih 112,6 mil EUR za rekonstrukciju pruge Golubovci-Bar, što je najveći pojedinačni grant koji je država dobila od Evrospke komisija. Za ovaj posao ukupno je potrebno 224 mil EUR, a nedostajuća sredstva biće obezbijeđena iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U plani je rekonstrukcija blizu 40 kilometara otvorene pruge od Bara do Golubovaca, 17 kilometara staničnog kolosijeka, kao i šest kolometara ranžirnih kolosijeka. Projektom je predviđena i rekonstrukcija gornjeg stroja pruge, zamjena signalno-sigurnosnih uređaja, elektrovučnih postrojenja, elemenata kontaktne mreže, a planirana je i sanacija tunela "Sozina" i klizišta Ratac.
U sada objavljenom pozivu, navodi se da će firma biti odabrana prema kvalitetu i troškovima.

- ŽICG poziva konsultantske firme koje ispunjavaju uslove da iskažu svoj interes za pružanje usluga. Sve zainteresovane kompanije treba da pruže informacije koje pokazuju da imaju potrebne kvalifikacije i relevantno iskustvo za obavljanje traženih sluga. Tender je otvoren za ponuđače iz cijelog svijeta - navedeno je.

U pozvu stoji i da EIB neće obezbijediti ili na drugi način staviti na raspolaganje sredstva, direktno ili indirektno, ili u korist pojedinca ili entiteta koji su podvrgnuti finansijskim sankcijama koje su uvele SAD, UK ili EU, bilo autonomno ili u skladu sa finansijskim sankcijama koje je donio Savjet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Zainteresovani konsultanti moraju kontaktirati ŽICG da bi dobili kopiju šablona koji se mora koristiti za podnošenje bilo kakvog izražavanja interesovanja. Biće prihvaćene samo aplikacije koje koriste ispravan šablon - pojašnjeno je.

Kandidatima je dozvoljeno da traže pojašnjenja najkasnije 15 dana pre krajnjeg roka za podnošenje.

- Konsultanti mogu da se udruže sa drugim firmama kako bi unaprijedili svoje kvalifikacije, ali treba jasno da naznače da li je udruženje u formi zajedničkog preduzeća i/ili podkonsultanta. U slučaju zajedničkog preduzeća, svi partneri u zajedničkom poduhvatu će biti solidarno odgovorni za cijeli ugovor, ako bude izabran. Iskustvo i finansijska evidencija bilo kog predloženog podkonsultanta neće biti uključeni u procjenu. U slučaju da fizičko ili pravno lice podnese ili čini dio više od jedne prijave, sve prijave u kojima učestvuje biće isključene - stoji između ostalog u pozivu.

U uži izbor na tenderu može ući najviše šet kompanija. Ukoliko se desi da kriterijume za izbor konsultanta prođe više ponuđača, prijave će biti rangirane u skladu sa metodom opisanom tenderu.

​Trajanje ugovora je 52 mjeseca.

Rok za dostavljanje ponuda je 24. april do 15 sati.

Više informacija možeze vidjeti OVDJE.

Kako su nedavno rekli iz Željezničke infrastrukture Vijestima, početak rekonstrukcije željezničke pruge Golubovci-Bar ne može se očekivati prije naredne godine a preostaju da se završe interne procedure donatora i banaka, potpišu ugovori o finansiranju i raspišu tenderi za izvođenje radova.

- Tender za izvođenje radova će biti raspisan nakon potpisivanja ugovora o kreditu/donaciji sa ministarstvima saobraćaja i pomorstva i finansija, i nakon što bude kompletirana sva tehnička dokumentacija u vezi sa budućim radovima. Projektovanje se priprema uz podršku nvesticionog okvira za zapadni Balkan - naveli su.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Saobraćaj

Evo kako izgleda Sun Princess, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru (FOTO i VIDEO)

U Bar je juče uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije Princess Cruises, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje. Veliki ponos što Bar iz godine u godinu biva prepoznat kao sve atraktivnija i popularnija kruzing destinacija kazala je potpredsjednica Opštine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.