NavMenu

Platni promet u januaru 1,39 mlrd EUR

Izvor: Mina Subota, 24.02.2024. 14:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/esfera)Ilustracija
Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi EUR, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 94,47 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

- U januaru je za 21 radni dan realizovano 872,53 hiljade naloga, od čega 35,21 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu - navodi se u izvještaju CBCG.


Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 41,55 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 66,28 miliona EUR.

U januaru za 11,45 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, te je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.