NavMenu

Predlog stručnjaka: Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine

Izvor: RTCG Subota, 24.02.2024. 12:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / nattanan23)Ilustracija

Na "crnoj listi" poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

Poreska uprava prije par dana objavila je tkz. crnu listu 200 najvećih dužnika. Na vrhu spiska je Montenegro limited sa gotovo 11 i po miliona. Prati je kineska kompanija CRBC sa skoro 11 miliona i 200 hiljada eura, inače, graditelj prve dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, pritom zainteresovana za nastavak izgradnje i druge trase.

Interesantan je podatak da je ta korporacija tokom izvođenja radova bila oslobođena brojnih obaveza, poput plaćanja poreza i carina na uvoz opreme i materijala. Po tom osnovu, uslovno rečeno, "oprošteno" im je 200 miliona. Ekonomski analitičar Predrag Zečević ocjenjuje da država ima mehanizam da naplati potraživanja od Kineza.

- Apsolutno je nedopustivo da ta kompanija duguje 11,2 miliona eura i država mora automatski pokrenuti postupak naplate. Da li ima od čega, ima, jer CRBC posjeduje vrijednu imovinu, vrijedne i nekretnine i pokretnosti u vidu građevinskih mašina u Crnoj Gori - rekao je analitičar. Zečević poručuje da država mora ima nultu toleranciju prema poreskim dužnicima, naročito, kako konstatuje, prema firmama angažovanim na velikim infrastrukturnim projektima. Uvjerava da modeli za naplatu postoje. Ukazuje na rješenja koja su bila prije desetak godina, naplatu duga putem imovine. Takođe, podsjeća da je prije tri decenije funkcionisao, naglašava, još uspješniji model.


- Kompanija nije mogla isplatiti plate svojim radnicima ukoliko nije izmirila poreze i doprinose i zaostale poreze. Tako da država uvijek ima mehanizama da naplati potraživanja, samo zavisi da li ima političke, ekonomske ili bilo koje druge volje da to učini - poručio je on.

Inače, poreski dug na kraju prošle godine dostigao je preko 170 miliona eura. Manji dug za oko pet miliona eura u odnosu na Kineze ima Tehnoput više od šest miliona, dok je potraživanje od "Cijevna komerca" skoro četiri miliona eura.

Interesantan je i podatak da se na "crnoj listi", između ostalog, nalaze i društva za promet derivatima, ali i Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju, podgorički Inpek, Plantaže, Čelebić, Port of adria, Vektra Boka...

Pokušali smo i da komentar o dugovanjima, odnosno podacima iz "crne liste" dobijemo iz Poreske uprave, ali odgovora na naše pozive nije bilo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.