NavMenu

Laboratorija za arheologiju pomorstva najbrže rastući istraživački startap Univerziteta Crne Gore

Izvor: eKapija Subota, 24.02.2024. 08:07
Komentari
Podeli
(Foto: Laboratorija za arheologiju pomorstva)
Laboratorija za arheologiju pomorstva, kao najbrže rastući istraživački startap Univerziteta Crne Gore, nastavlja da istražuje i digitalizuje podvodnu kulturnu baštinu omogućavajući njenu budućnost i dostupnost generacijama digitalnog doba. Time Laboratorija, kako je saopšteno, prati viziju razvoja Univerziteta Crne Gore koji ove godine obilježava pedesetogodišnjicu pod sloganom FuturUM.

Kapitalizacijom kapaciteta razvijenih implementacijom IPA projekta WRECKS4ALL, Univerzitet Crne Gore je osnovao prvu istraživačku start-up jedinicu za arheologiju pomorstva i podvodnu kulturnu baštinu u okviru Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo na Pomorskom fakultetu u Kotoru.

Infrastruktura Pomorskog fakulteta i Centra je zaslužna za prepoznatljivost rezultata inicijalne faze razvoja ove inovativne jedinice koja je za godinu dana rada postala član prestižne UNESCO UNITWIN mreže za podvodnu arheologiju.

- Laboratorija za arheologiju pomorstva je opremljena najsavremenijom opremom za podvodna istraživanja. Posjeduje ronilačko plovilo sa dva motora, opremu za ronjenje, kamere za digitalizaciju podvodnih lokaliteta, laserski skener, BlueRov2 podvodni robot i komjuterske radne stanice za obradu 3D i prostornih podataka - saopšteno je.

Podvodna kulturna baština, skrivena ispod talasa Jadranskog mora, postala je dostupna javnosti kroz WRECKS4ALL sobu virtuelne realnosti na Pomorskom fakultetu i WRECKS4ALL mobilnu aplikaciju, interaktivnu online mapu i 3D modele.

- U okviru projekta Podvodni kulturni predjeli Crne Gore, u saradnji sa hidrografskom jedinicom Zavoda za hidrometereologiju i seizmologiju i Upravom za zaštitu kulturnih dobara, Laboratorija je otpočela digitalizaciju podvodnih lokaliteta i formiranje institucionalne baze podataka. Metodama daljinske detekcije, digitalizovani su podvodni predjeli, ali i olupine francuskog razarača Dag, britanskog aviona Spitfire, parobroda Tihany i Cetinje, torpednih čamaca Higins 78 i Golešnica 91, patrolnog broda PBR 512 - navodi se u saopštenju.

Objedinjavanjem podataka, prikupljenih različitim vrstama sonara, stvorena je prva baza podataka koja institucijama olakšava donošenje odluka i upravljanje podvodnom kulturnom baštinom.

- Uz podršku Laboratorije za arheologiju pomorstva i institucija opštine Kotor, Pomorski muzej Crne Gore, pokrenuo je manifestaciju Podvodnu kulturni predjeli Crne Gore koja ima za cilj da metode i rezultate istraživanja i digitalizacije približi građanima i turistima. Ostvarena je međunarodna zapaženost rezultata kroz kapitalizaciju na pozivu IPA South Adriatic koja će iskustva razvoja i viziju projekta WRECKS4ALL prenjeti na Albaniju i južnu Italiju - navode iz Laboratorije za arheologiju pomorstva.

Podvodna kulturna baština i istorija Crne Gore će se, dodaju, promovisati kroz inovativnu video igru u okviru projekta CreaMare, a Laboratoriji će za dalji razvoj koristiti iskustva sa Horizon Europe projekta BCTHubs na kome je pridruženi partner.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Saobraćaj

Evo kako izgleda Sun Princess, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru (FOTO i VIDEO)

U Bar je juče uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije Princess Cruises, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje. Veliki ponos što Bar iz godine u godinu biva prepoznat kao sve atraktivnija i popularnija kruzing destinacija kazala je potpredsjednica Opštine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.