NavMenu

Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj vinskog turizma - Poseban akcenat staviti na butik vinarstvo

Izvor: eKapija Petak, 23.02.2024. 12:17
Komentari
Podeli
(Foto: Zvezdana Kujović)
Crna Gora definitivno ima potencijal da razvija svoju vinsku priču, ali mora mnogo da se radi kada je riječ o kvalitetu ponude, ali i organizacionom dijelu u samim vinarijama, smatra Željko Uljarević, vlasnik Compania de vinos koja je ove godine u Herceg Novom organizovala peti po redu Salon vina u okviru Praznika mimoze. Kako ističe, ono na šta posebno treba staviti akcenat jeste razvoj butik vinarstva.

- Crnogorsko vinsko tržište tokom poslednjih godina značajno napreduje, ali vinari treba dosta da rade kako bi tržištu ponudili visok kvalitet vina, da održavaju kontinuitet u tom kvalitetu, ali i da više obrate pažnju na samu organizaciju kada je prodaja u pitanju, stabilnost lagera robe, kao i odabr klijenata sa kojima sarađuju - kazao je Uljarević.

Kako navodi, u Crnoj Gori postoje ozbiljne vinarije koje svoje vino prodaju u marketima i restoranima.

- To nije preporuka i to jednog dana vinari moraju da presijeku. Ako žele da ponude vinarstvo na visokom niovu, ne možete ozbiljna vina prodavati u marketima, restoranima ili hotelima - smatra on.

Potencijal za vinski turizam u Crnoj Gori i te kako postoji, a on, smatra Uljarević, treba da se razvija u - vinarijama.

- Crna Gora treba da se usmjeri na razvoj butik vinarstva. Pošto su to uglavnom mali podrumi, ponudu treba organizovati tako da vas turisti obilaze u samim vinarijama. U Crnoj Gori postoji nekoliko podruma koji jako dobro rade, ali kapaciteti su još uvijek mali i sve to može biti na mnogo boljem niovu - kaže Uljarević.

Ponavlja da Crna Gora svakako napreduje, ali mora još dosta da uči, da bi došla do stadijuma onoga što su vinarije u regionu već uradile.

Željko Uljarević (Foto: Marija Ivanović)Željko Uljarević
- Međutim, to što se region razvija kada je u pitanju vinska scena jako je dobro, jer vas to onda vuče naprijed i imate zadatak da budete sve bolji.

Ove godine na Salonu vina, koji je održan u Lazure hotelu i marini u Meljinama, bilo je pet izlagača iz Crne Gore i riječ je o onim vinarijama sa kojima organizator Compania de vinos sarađuje.

- Definitivno može da ih bude i više, ima potencijala, ali svake godime se trudimo da izaberemo vinare i vina koja želimo da predstavimo tržištu - navodi.

Osim crnogorskih, na Salnu vina predstavili su se i izlagači iz ostalih zemalja bivše Jugoslavije, veoma zastupljena bila je i Italija, Francuska sa najboljim regijama, Španija, Austrija.

- Svoju ponudu predstavilo je 55 vinarija iz svih ovih zemalja sa više od 500 artikala različitih proizvođača. Osim vinarija, imali smo i 15 destilerija, predstavili smo i jedan popularni škotski viski, kao i dva proizvođača džina - kaže nam organizator.

Kada je prije pet godina krenuo sa organizacijom Salona vina, nije bila zamisao da sve bude u ovolikom obimu, kaže Uljarević.

- Imali smo ideju da Compania de vinos svake godine na jednom mjestu predstavi sve što želi da ponudi tržištu Crne Gore. Željeli smo da pozovemo svoje partnere, kupce i prijatelje kako bi sami mogli da probaju što žele, a da potom ono što odaberu radimo posebnom prezentacijom. Međutim, došlo je do prave ekspanzije - ističe.

Interesovanje je konstantno raslo, pa je od petnaestak izlagača u prvoj godini, Salon vina narastao na 55 u ovoj.

- Širili smo se shodno potrebama klijenata i tržišta, pratili modernizaciju koja se dešava u turizma, te došli do stadijuma da definitivno sve što želite da probate imate u našem prodajnom portfoliju - zaključuje Željko Uljarević.

D. O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Saobraćaj

Evo kako izgleda Sun Princess, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru (FOTO i VIDEO)

U Bar je juče uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije Princess Cruises, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje. Veliki ponos što Bar iz godine u godinu biva prepoznat kao sve atraktivnija i popularnija kruzing destinacija kazala je potpredsjednica Opštine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.