NavMenu

Da li radnici koji ne rade iz kancelarije treba da zarađuju manje?

Izvor: Telegraf biznis Petak, 23.02.2024. 11:42
Komentari
Podeli
(Foto: StartupStockPhotos from Pixabay)
Evropske kompanije podijeljene su po pitanju rada na daljinu. U centru skorašnjeg istraživanja upravo se našlo i pitanje "da li radnici koji ne rade iz kancelarije treba da zarađuju manje?".

Prema ovom istraživanju, radnici u evropskim kompanijama koji ne rade iz kancelarija mogu se uskoro suočiti sa smanjenjem plata, jer firme traže prilike da smanje troškove i povećaju produktivnost.

Pozicije koje dozvoljavaju rad na daljinu već nestaju i bivaju zamijenjene pozicijama koje nude hibridni radni model. Tehnološki giganti širom svijeta već skreću pažnju na novi trend time što insistiraju da se zaposleni vrate u kancelarije prenosi Euronews.

Skorašnja studija platforme Pleo ukazuje da skoro jedno od pet malih i srednjih preduzeća u Evropi razmatra smanjenje plata zaposlenima koji rade na daljinu.

Mala i srednja preduzeća čine 99% svih preduzeća u Evropskoj uniji.

Torbjorn Fink, glavni operativni direktor platforme Pleo je izjavio da će tokom 2024. godine kompanije biti fokusirane na uštedu i smanjenje troškova.

- Naš izvještaj pokazuje da jedan od četiri ispitanika ovu temu vidi kao glavnu temu 2024. godine. Odakle će ova ušteda doći, još nije sigurno, ali oko 20% ispitanika je spomenulo da bi smanjili plate zaposlenima koji rade na daljinu u cilju postizanja ove uštede - dodao je Fink.

On je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da bi mnoge kompanije mogle da bolje vode računa o svom "finansijskom zdravlju" i potraže uštedu na mjestima koja nisu povezana sa radom na daljinu.

Dodaje se da neke kompanije vide rad na daljinu kao način da se smanje troškovi poslovanja.

Ideja o smanjenju plata zaposlenima koji rade na daljinu nije novitet: da jedni govore da plate treba da se smanje, jer radnici ne troše na prevoz do posla i imaju slobodu da rade od kuće, što im može smanjiti mjesečne račune, drugi govore da su ovi radnici jednako produktivni kao i oni koji rade iz kancelarije i da time što rade na daljinu smanjuju troškove samom poslodavcu.

Holandska kompanija za HR konsalting, Randstad, rekla je da je od najvećeg značaja da se svi zaposleni, bez obzira na kojoj lokaciji rade, tretiraju jednako.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće rekonstrukcija željeznice vrijedna ukupno 80 mil EUR - Prvo tnderi za tri čelična mosta i prugu na dionici Lutovo-Bioče

Sanacija 13 čeličnih mostova, osam tunela i 20 kilometara pruge na trasi Lutovo-Bratonožići-Bioče, modernizacija depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, neki su od projekata koji bi nakon zaključenja ugovora o grantu između Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) i Evropske investicione banke (EIB) trebalo da budu završeni do 2027. Ovaj posao vrijedan ukupno 80 mil EUR, dijelom će se finansirati kroz Fond za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.