NavMenu

U narednih mjesec i po novi odbori direktora u šest državnih preduzeća

Izvor: Dan Petak, 23.02.2024. 10:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Peshkova/shutterstock.com)Ilustracija
U narednih mjesec i po Vlada bi trebalo da promijeni odbore direktora u šest državnih preduzeća. U pitanju su odbori direktora Elektroprivrede (EPCG), Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), Željezničkog prevoza (ŽPCG), Luke Bar, Crnogorske plovidbe i Aerodroma Crne Gore (ACG).

Prvi na redu je Odbor direktora Elektroprivrede koji će se na skupštini akcionara, zakazanoj za danas, promijeniti. Glavne promjene i u Odboru direktora Elektroprivrede, kao i u ostalim odborima, jesu to što će u svakom biti dva ili tri profesionalca, u zavisnosti od broja članova tog tijela. Uglavnom, profesionalci će biti u manjini, a funkcioneri partija u većini. Takođe, kadrove GP URA, BS, DPS-a i SDP-a će zamijeniti kadrovi PES-a, Demokrata, koalicije Za budućnost Crne Gore, CIVIS-a, SNP-a...

U Odbor direktora EPCG trenutno su tri člana GP URA, koji će biti smijenjeni. Prema nezvaničnim informacijama Dana, u odboru će ostati Milutin Đukanović (NSD), Tahir Đonbaljaj (AA), dok bi novi članovi trebalo da budu Neven Gošović (DCG) i Radovan Bijelić (PES). Ostala tri člana će biti profesionalci birani na konkursu. Ministar energetike Saša Mujović juče je saopštio da će predložiti Vladi da u odboru direktora budu profesor Jovica Milanović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Mančesteru, profesor Vladimir Katić, profesor FTN u Novom Sadu, i profesor Zoran Miljanić, profesor na ETF-u u Podgorici.

- Impresivne biografije predloženih kandidata otvaraju novo poglavlje u razvoju najveće državne kompanije, u skladu sa obećanjem ministra Mujovića da će u odborima direktora energetskih kompanija pobijediti stručne reference i profesionalno iskustvo - navedeno je u saopštenju Ministarstva energetike.


Vlada će na sjednici predložiti imena novih članova, dok će ih skupština akcionara u petak izabrati.

Prema infrmacijama Dana, do kraja mjeseca bi trebalo da se imenuje i novi Odbor direktora Aerodroma. Na javni poziv je stiglo 11 prijava, a u užem krugu za izbor članova iz redova stručnjaka su Rade Grujičić, Aleksandar Popović, Lazar Bojanić i Mladenka Vukmirović. Iz redova političkih partija će biti četiri predstavnika. Predsjednik Odbora direktora ACG Eldin Dobardžić iz GP URA će biti smijenjen, dok bi član tog tijela Nebojša Đoković trebalo da bude predložen u ime NSD-a.

Skupština akcionara OŽVS zakazana je za 15. mart. Tada bi trebalo da se imenuju nova četiri člana odbora direktora u ime države. Na čelu borda ove kompanije je takođe kadar GP URA. OŽVS je u velikim problemima i Vlada namjerava da to preduzeće pripoji Željezničkom prevozu, kako ne bi otišlo pod stečaj i kako bez posla ne bi ostalo 200 radnika. Skupština akcionara ŽPCG će se takođe brzo održati, jer je Vlada na sjednici u ponedjeljak donijela odluku o zakazivanju.

Za 8. mart je zakazana skupština akcionara Crnogorske plovidbe, među kojima i dalje ima kadrova DPS-a i SDP-a.


Novu upravu Luke Bar biraju 1. aprila

Još jedno preduzeće na čijem čelu je predstavnik GP URA uskoro će promijeniti sastav odbora direktora. U pitanju je Luka Bar, čiji je odbor direktora zakazao skupštinu akcionara za 1. april.

Predsjednik Odbora direktora Luke Bar je Darko Pekić iz GP URA, dok su članovi Marko Maraš, Nedžip Ibrišimović, Miroslav Šepić i Rajko Ljubenko. Ovaj odbor direktora je nedavno ponovo izabrao Iliju Pješčića za izvršnog direktora, nakon što je odluka o izboru Pješčića iz 2021. godine oborena na sudu. Zbog ponovnog izbora Pješčića, Momčilo Jelić, kandidat na tom konkursu, podnio je krivičnu prijavu protiv članova Odbora direktora Luke Bar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće rekonstrukcija željeznice vrijedna ukupno 80 mil EUR - Prvo tnderi za tri čelična mosta i prugu na dionici Lutovo-Bioče

Sanacija 13 čeličnih mostova, osam tunela i 20 kilometara pruge na trasi Lutovo-Bratonožići-Bioče, modernizacija depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, neki su od projekata koji bi nakon zaključenja ugovora o grantu između Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) i Evropske investicione banke (EIB) trebalo da budu završeni do 2027. Ovaj posao vrijedan ukupno 80 mil EUR, dijelom će se finansirati kroz Fond za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.