NavMenu

EIB planira otvaranje kancelarije u Crnoj Gori - Banka do sada uložila milijardu eura

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.02.2024. 14:16
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo finansija)
Evropska investiciona banka (EIB) nastavlja da bude strateški partner Crne Gore, poručeno je na današnjem sastanku ministra finansija Novice Vukovića i delegacije te institucije na čelu sa potpredsjednikom Kyriacosom Kakourisom.

Kakouris je saopštio je da EIB planira što skorije otvaranje kancelarije u Crnoj Gori, kao i nastavak finansiranja započetih projekata i iniciranje novih, sa akcentom na "zelene investicije".

U razgovoru tima ministra Vukovića sa predstavnicima finansijske institucije Evropske unije, akcentovani su ključni projekti, kao što je projekat namijenjen obrazovanju, ali i planirani kreditni aranžamani za potrebe željezničke infrastrukture Crne Gore, u kojima će EIB učestvovati iznosom do 50% od ukupno procjenjene vrijednosti investicije.

Čelnici EIB-a podsjetili su da je od nezavisnosti Crne Gore, ova banka uložila milijardu eura kroz investicije i da će Crna Gora, bez obzira na njenu veličinu i visinu BDP-a, nastaviti da bude strateški prioritet ove finansijske institucije.

Poruka sa današnjeg sastanka je i da će EIB nastojati da proširi finansijsku i stručnu podršku, naročito kroz novi razvojni ogranak, EIB Global, prioritetno podržavajući aktivnosti iz "zelene agende" i druge strateške investicije na putu pristupanja EU .

Vuković je kazao je da su projekti koji su u fokosu EIB-a planirani i budžetom za 2024. godinu, te da će u koordinaciji sa drugim Vladinim resorima, doprinijeti što skorijoj realizaciji istih.
On je zahvalio je na kontinuiranoj podršci, poručivši da će crnogorska ekonomija nastaviti da raste i razvija se.

- Istovremeno, Crna Gora će snažnije će stremiti, dostizanju ključnog spoljnopolitičkog cilja - punopravnog članstva u Evropskoj uniji - zaključio je Vuković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće rekonstrukcija željeznice vrijedna ukupno 80 mil EUR - Prvo tnderi za tri čelična mosta i prugu na dionici Lutovo-Bioče

Sanacija 13 čeličnih mostova, osam tunela i 20 kilometara pruge na trasi Lutovo-Bratonožići-Bioče, modernizacija depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, neki su od projekata koji bi nakon zaključenja ugovora o grantu između Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) i Evropske investicione banke (EIB) trebalo da budu završeni do 2027. Ovaj posao vrijedan ukupno 80 mil EUR, dijelom će se finansirati kroz Fond za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.