NavMenu

Raspisan tender za izradu idejnog rješenja prve dionice autoputa Andrijevica - Peć

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.02.2024. 12:07
Komentari
Podeli
(Foto: Monteput)
Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć, dionica Andrijevica - Čakor. Kako je saopšteno, auto-put, se pruža od veze sa auto-putem Bar - Boljare u Andrijevici preko granice sa Kosovom do Peći i ima važnu ulogu u unapređenju regionalne povezanosti, ekonomske saradnje i razvoja.

Svrha izrade tehničke dokumentacije je detaljno istraživanje i određivanje optimalnog koridora za izgradnju ove dionice. Cilj je da idejno rješenje u potpunosti odgovara potrebama kako Crne Gore, tako i teritorije Kosova.

- Važećim Prostornim planom Crne Gore, određen je koridor auto-puta Andrijevica - Peć. Idejnim rješenjem će se definisati najoptimalnija trasa i stvoriti uslovi za izradu narednih faza projektne dokumentacije i izgradnju ove saobraćajnice - navode iz Monteputa.

Projektant je obavezan da sagleda sve tehničke, ekonomske, prostorne, ekološke i druge aspekate i posljedice izgradnje, uz poštovanje uslova iz projektnog zadatka uz primjenu savremenih tehničko-tehnoloških metoda i alatki. Ovo posebno dobija na značaju ako se ima u vidu da, zbog vrlo složene konfiguracije terena, značajni dio trasa čine tuneli i mostovski objekti.

- Pri izradi idejnih rješenja mora se voditi računa o prostorno-planskim aspektima u smislu izbora optimalne trase, lokacije i koncepcije denivelisanih raskrsnica, naplatnih rampi, lokacije pratećih i funkcionalnih sadržaja, ekološkim aspektima, postojećoj infrastrukturi, postojećim kulturnim dobrima, vjerskim objektima i svim ostalim objektima koji mogu biti relevantni za donošenje konačne odluke o poziciji trase - pojašnjeno je.

U toku je izrada novog Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine, namjera je da se definišu jedinstveni koridori glavnih saobraćajnih pravaca, odnosno autoputeva i brzih saobraćajnica.

Vrijednost ove nabavke je 100.000 EUR bez PDV-a. Tender je otvoren do 3. aprila do 12 sati, a više informacija možete vidjeti OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Saobraćaj

Evo kako izgleda Sun Princess, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru (FOTO i VIDEO)

U Bar je juče uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije Princess Cruises, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje. Veliki ponos što Bar iz godine u godinu biva prepoznat kao sve atraktivnija i popularnija kruzing destinacija kazala je potpredsjednica Opštine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.