NavMenu

Stanovi za godinu skuplji 28% - Prosječna cijena kvadrata u novogradnji 1.790 EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.02.2024. 11:58
Komentari
Podeli
(Foto: ImageFlow/shutterstock.com)
Prosječna cijena kvadratnog metra u novogradnju u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 1.790 EUR, pokazuju preliminarni podaci Monstata. To je devet procenata više u odnosu na treći kvartal, i čak 28% više u odnosu na isti period 2022.

Posmatrano prema regionima, podaci Monstata pokazuju da su stanovi i dalje najskuplji u Podgorici, gdje je prosječna cijena kvadrata u novogradnji iznosila 1.862 EUR. Podsjetimo, u trećem kvartalu stanovi je za kvadrat u glavnom gradu bilo potrebno izdvojiti 1.700 EUR, što je skoro 10% više. U odnosu na godinu ranije, stanovi i Podgorici poskupili su 26%.

Prosječna cijena kvadrata u novogradnji na primorju je iznosila 1.771 EUR, što je 12% više u odnosu na treći kvartal. Kvadrat na sjeveru zemlje je u četvrtom kvartalu koštao 1.091 EUR i bilježi pad od 15% u odnosu na treće tromjesečje. Cijene u središnjem regionu iznosile su 915 EUR, pa je u odnosu na treći kvartal primijetan rast od čak 38%.

Kako su naveli iz Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

- Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća - pojasnili su.

Dodaju i da su prikazane prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u kategorijama privredna društva (prosječna tržišna cijena) i solidarna stambena izgradnja.

Tako je prosječna tržišna cijena kvadrata u novogradnji iznosila je 1.795 EUR, što je 9% više u odnosu na treći kavrtal, odnosno 27% više u odnosu na četvrti kvartal 2022. Kvadrat u kategoriji solidarna gradnja iznosio je 589 EUR.

Iz Monstata pojašnjavaju da u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

- Predmet posmatranja ovog istraživanja nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti - poslovni objekti, zemljište i drugo. Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora - zaključuju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Saobraćaj

Evo kako izgleda Sun Princess, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru (FOTO i VIDEO)

U Bar je juče uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije Princess Cruises, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje. Veliki ponos što Bar iz godine u godinu biva prepoznat kao sve atraktivnija i popularnija kruzing destinacija kazala je potpredsjednica Opštine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.