NavMenu

Prvi put u istoriji mjerenja - Svijet prekoračio kritični prag globalnog zagrijavanja

Izvor: Klima101 Četvrtak, 22.02.2024. 09:45
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Gerd Altmann)
Srednja globalna temperatura je od februara 2023. do januara 2024. bila viša za 1,52 °C nego u drugoj polovini 19. veka. Ovo je prvi put da je tokom uzastopnih dvanaest mjeseci premašena donja granica Pariskog sporazuma. Iako to ne znači automatsku propast u njegovoj realizaciji, moglo bi da bude najava sumorne, uzavrelije budućnosti na planeti.

U svjetlu globalnog zagrijavanja, mjesec za nama bio je najtopliji januar na svijetu u protekle osamdeset četiri godine, saopštila je Služba za klimatske promjene Kopernikus. To je osmi mjesec u nizu koji ruši rekorde.

Ali januar predstavlja samo "krunu" na proteklih dvanaest mjeseci tokom kojih je svijet, kako prenose mediji, po prvi put u istoriji mjerenja prekoračio kritični prag iz Pariskog sporazuma o ograničenju porasta temperature na 1,5 °C u odnosu na predindustrijsko doba (1850-1900).

Kako pokazuju podaci, srednja globalna temperatura je od februara 2023. do kraja januara 2024. bila viša za 1,52 °C nego u drugoj polovini 19. vijeka, odnosno za 0,64 °C viša u poređenju sa prosjekom od 1991. do 2020. godine.

- Ova godina počela je sa još jednim rekordnim mjesecom. I ne samo da smo zabilježili najtopliji januar, već smo takođe iskusili dvanaest uzastopnih mjeseci sa srednjom globalnom temperaturom iznad 1,5 °C u odnosu na predindustrijski referentni period - istakla je Samanta Berges, zamjenica direktora u Kopernikusu.

Prošla godina bila je najtoplija ikada izmjerena na Zemlji, a obilježili su je brojni temperaturni rekordi i vremenski ekstremi.

U 2024. zakoračili smo uz još sumorniju sliku klimatskih promjena: januar je preuzeo neslavnu titulu najtoplijeg januara od prethodnog rekordera, januara 2020, od kojeg je bio za 0,12 °C topliji. Vrućine su se širom svijeta nastavile i u februaru.

U skladu sa naučnim proračunima, predstavnici skoro 200 država dogovorili su se 2015. u Parizu da će nastojati da globalno zagrijavanje održe znatno ispod 2 °C, a idealno na 1,5 °C. Meteorolozi iz Ujedinjenog Kraljevstva su u decembru 2023. upozorili da bi 2024. mogla da bude prva kalendarska godina koja će premašiti navedenu donju granicu Pariskog sporazuma.


Pa da li prvih dvanaest mjeseci (i potencijalno prva godina u cjelini), koji su za 1,5+ °C topliji nego u predindustrijsko doba, znače automatsku propast ključnog dogovora u borbi protiv klimatskih promjena?

Kratak odgovor je da ipak nije tako zato što se Pariski sporazum odnosi se na višedecenijski prosek temperatura. Ali pojedini eksperti naglašavaju da su ciljevi iz ovog dokumenta već sada van našeg domašaja i apeluju na bržu klimatsku akciju kako bi se ograničio rizik za prekoračenje.

Sličan apel uputila je i Samanta Berges koja je kazala da je jedini način da se zaustavi porast temperature upravo ubrzano smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće rekonstrukcija željeznice vrijedna ukupno 80 mil EUR - Prvo tnderi za tri čelična mosta i prugu na dionici Lutovo-Bioče

Sanacija 13 čeličnih mostova, osam tunela i 20 kilometara pruge na trasi Lutovo-Bratonožići-Bioče, modernizacija depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, neki su od projekata koji bi nakon zaključenja ugovora o grantu između Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) i Evropske investicione banke (EIB) trebalo da budu završeni do 2027. Ovaj posao vrijedan ukupno 80 mil EUR, dijelom će se finansirati kroz Fond za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.