NavMenu

Hakerski napad na svakih 37 sekundi - Ulaganje u bezbjednost informatičkih sistema skupo sve dok se ne shvati da nije uloženo dovoljno

Izvor: RTS Četvrtak, 22.02.2024. 10:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Arget)Ilustracija
Decembarski hakerski napad na EPS poziv je svima da zaštite svoje sisteme, upozoravaju stručnjaci koje je okupio Savez energetičara Srbije. Sajber napadi su svakodnevica u celom svijetu, među najčešće hakovanim su energetske kompanije.

Svakih 37 sekundi se dešava napad, naglašava Milan Čakarević, stručnjak za sajber bezbjednost, a njegov kolega Matija Veljić ističe:

- Ulaganje u bezbjednost informatičkih sistema je skupo sve do trenutka kada shvatite da niste uložili dovoljno.

Ipak, tek 4% velikih svetskih firmi se osiguralo.

Budućnost zahtijeva povećanje udjela zelene energije, cirkularnu ekonomiju i vještačku inteligenciju. To i EPS-u nameće digitalizaciju cjelokupnog poslovanja i usluga koje pruža, što znači aktivno uključivanje potrošača. Iskustvo sa nedavnim hakerskim napadom opomena je EPS-u da ojača zaštitu od digitalnih prijetnji.

- Mislim da smo uspjeli da se bez posljedica izborimo sa situacijom, ali i da postanemo svjesni da je sajber bezbjednost nešto što nam predstoji i da na tome u perspektivi moramo da radimo kako ne bismo imali slične situacije - kaže Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS-a.


"Šteta od hakerskih napada 2023. bila je 8,5 triliona"

Kompanije za proizvodnju i snabdijevanje strujom, gasom, naftom, nuklerke, željezare od vitalnog su značaja za život ljudi, pa su u vrhu hakerskih udara.

- Svakih 37 sekundi se dešava napad. U ovom trenutku dok ja govorim, već su se dva napada desila. Šteta koja se prouzrokuje u 2023. bila je oko 8,5 triliona - naglašava Milan Čakarević, stručnjak za sajber bezbjednost.

- Ne vidim nijedno inženjersko dostignuće ozbiljno koje nije imalo izazove ovog tipa. Da li je ovo problem da bismo nešto usporili? Ne, ovo su izazovi koji treba da nas učvrste u uvjerenju da se moraju imati pravi odgovori na ove napade - poručuje prof. dr Nikola Rajaković, predsjednik Saveza energetičara Srbije.


Ko su najčešće hakeri?

Mete hakerskih napada na kompaniju su kritična infrastruktura, zatim proizvodni i upravljački sistemi, a najčešće su i najdostupnije, otvorene komunikacione veze sa internet mrežama. Napadači su različiti.

- To su prije svega timovi hakera koje podržava neka nacija. Na drugom mjestu su kriminalne grupe koje traže finansijske ucjene, kao što smo sada imali slučaj, unutrašnje prijetnje nezadovoljnih zaposlenih, konkurencija radi krađe podataka i sabotaže i na kraju terorističke organizacije - objašnjava Matija Veljić.

Kompanije moraju da preduzimaju stalne mjere zaštite cjelokupnog poslovanja uz najsavremenije informacione tehnologije, osigurati praćenje sistema zaštite u realnom vremenu i da znaju kako se u slučaju hakerskog napada najbrže vratiti u radni proces. A to ima cijenu!

- Ulaganje u bezbjednost informatičkih sistema je skupo sve do trenutka kada shvatite da niste uložili dovoljno - zaključuje Veljić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće rekonstrukcija željeznice vrijedna ukupno 80 mil EUR - Prvo tnderi za tri čelična mosta i prugu na dionici Lutovo-Bioče

Sanacija 13 čeličnih mostova, osam tunela i 20 kilometara pruge na trasi Lutovo-Bratonožići-Bioče, modernizacija depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, neki su od projekata koji bi nakon zaključenja ugovora o grantu između Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) i Evropske investicione banke (EIB) trebalo da budu završeni do 2027. Ovaj posao vrijedan ukupno 80 mil EUR, dijelom će se finansirati kroz Fond za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.