NavMenu

Neizvjesno otvaranje puta Jezerine-Lubnice

Izvor: Vijesti Četvrtak, 22.02.2024. 08:16
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Uprava za saobracaj Crne Gore/Printscreen)
Dio puta Lubnice - Jezerine neće biti otvoren 23. februara, a njegovo puštanje u promet zavisi od izvještaja Komisije za tehnički pregled, koja može da odobri saobraćanje ovom 15 kilometara dugom dionicom, izda dozvolu za njen probni rad ili trasu ne otvori. Prvi sastanak ove komisije najavljen je za 22. februar.

To je Vijestima zvanično rečeno iz Uprave za saobraćaj. Upitani da li se otvaranje može očekivati u narednim danima, s obzirom da je rok za završetak radova 23. februar, iz Uprave su pojasnili da se po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata put može koristiti tek nakon dobijanja upotrebne dozvole. Otvaranje dionice se ne mora dogoditi ni u narednih dva mjeseca jer je po ugovoru za obavljanje tehničkog pregleda i dobijanje upotrebne dozvole postoji rok od 60 dana.

- Komisija za tehnički pregled je formirana i njen prvi sastanak na kojem će biti utvrđena dinamika i način vršenja tehničkog pregleda planiran je za 22. februar. U svom izvještaju može predložiti: da se za objekat izda upotrebna dozvola, da se objekat pusti u probni rad i u toku probnog rada izvrši funkcionalno ispitivanje opreme pa nakon isteka probnog rada predloži izdavanje upotrebne dozvole, da se ne predloži izdavanje upotrebne dozvole već odredi rok za otklanjanje uočenih nedostataka i nakon toga obavi ponovni tehnički pregled (u ovom slučaju saobraćaj se ne može odvijati) - navodi se u odgovoru.

Iz Uprave su naveli da je za dosadašnju rekonstrukciju koju vrši sarajevska firma Euroasfalt isplaćeno ukupno 51,87 mil EUR. Osim toga, navode da je ugovorom predviđeno i da će ako dođe do probijanja rokova zbog kašnjenja izvodača, Uprava naplaćivati penale koji iznose 0,1% od ugovorene vrijednosti, za svaki protekli dan. Nakon javnog tendera u 2016. godini kao najpovoljniji ponuđač izabrana je firma Euroasfalt sa kojom je u decembru te godine potpisan ugovor vrijedan 34,6 mil RUT.

To znači da bi dan kašnjenja izvođača koštao 34,6 hiljada eura.

Zbog vanrednih okolnosti investitoru je do sada isplaćeno 17,27 mil EUR više u odnosu na osnovni ugovor. Radovi na ovoj dionici su počeli u maju 2017. godine i trebalo je da budu završeni u maju 2020. godine, ali nakon pet promjena rokova, rekonstrukcija će umjesto za tri biti završena za sedam godina.

Zakonitost ovog posla, raznih aneksa osnovnog ugovora i obavljenih isplata, istražuje Specijalno državno tužilaštvo na osnovu prijave iz Ministarstva kapitalnih investicija iz marta 2022. kada je ministar bio Mladen Bojanić. Prema informacijama Vijesti dosadašnji nalazi nadzora glavnu krivicu za ovoliko kašnjenje adresiraju na investitora - državu zbog loše pripreme projekta, iako imaju značajnih primjedbi i na izvođača. Glavni problem je što je država kao investitor izvođaču prije početka radova predala podatke o geološkim podlogama koji su se pokazali kao potpuno netačni u vezi sastava zemljišta gdje se bušio tunel i prisustva podzmenih voda.

Ovaj putni pravac Kolašin - Berane, preko Jezerina i Lubnica, planiran je kao regionalni put koji vezu između dva grada skraćuje za 40 kilometara, na svega 30 minuta. Međutim, kako je auto-put od Podgorice izgrađen samo do Mateševa, za očekivati je da će građani sjevero-istočnog dijela novi put Berane - Kolašin koristiti i da brže dođu do Podgorice.

Zbog toga se očekuje da će saobraćaj na ovom putu biti veoma intenzivan, kao i da su moguća saobraćajna zagušenja u periodima kada budu radila skijališta. Buduća saobraćajnica koristi sadašnji put od Kolašina do skijališta. Rješenje tog problema moguće je tek kada se završi naredna dionica auto-puta od Mateševa do Andrijevice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Saobraćaj

Evo kako izgleda Sun Princess, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru (FOTO i VIDEO)

U Bar je juče uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije Princess Cruises, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje. Veliki ponos što Bar iz godine u godinu biva prepoznat kao sve atraktivnija i popularnija kruzing destinacija kazala je potpredsjednica Opštine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.