NavMenu

Ako stigne dobra ponuda, aerodromi idu pod koncesiju

Izvor: Pobjeda Srijeda, 21.02.2024. 08:07
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Dizfoto)
Glavni strateški cilj ekonomske politike Crne Gore je ostvarenje pametnog, održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta koji će doprinijeti unapređenju kvaliteta života svih njenih građana, navodi se u nacrtu srednjoročnog programa rada Vlade do 2027. godine. Javna rasprava o ovom dokumentu počela je juče i trajaće do 9. marta. U dokumentu se kaže da Vlada planira davanje aerodroma pod koncesiju "pod uslovom da dobije adekvatnu ponudu".

- Formirane su komisije za avio-dostupnost i PSO (Public Service Obligation), predviđa se rast i razvoj nacionalnog avio-prevoznika i radiće se na usaglašenosti pravnih akata i regulatornog okvira sektora avio-saobraćaja sa pravnim tekovinama EU - kaže se u nacrtu srednjoročnog programa rada Vlade.

U fokusu djelovanja Ministarstva saobraćaja i pomorstva će, osim toga, biti stvaranje tehničkih i finansijskih preduslova za izgradnju strateških infrastrukturnih projekata, nacionalnih propisa usklađenih sa pravnom tekovinom EU, te donošenje tehničkih propisa, normativa i standarda za projektovanje i izgradnja bezbjednih puteva.

- Planirano je i usvajanje zakona o željeznici i o bezbjednosti, organizaciji i efikasnosti željezničkog prevoza, u cilju usklađivanja nacionalnih propisa sa IV paketom propisa EU za tu oblast, kao i početak rekonstrukcije pruge Golubovci - Bar - kaže se u dokumentu.

Kroz izradu novog zakona o lukama u četvrtom kvartalu ove godine normativni okvir će biti usklađen sa EU legislativom koja se odnosi na lučke uređaje za prihvat i isporuku brodskog otpada, sigurnog ukrcaja i iskrcaja brodova za rasuti teret, uspostavljanje okvira za pružanje lučkih usluga i zajedničkih pravila o finansijskoj transparentnosti, a biće predložen i odgovarajući model upravljanja lukama od lokalnog i od nacionalnog značaja.

- Već u toku ove ljetnje turističke sezone očekujemo otvaranje linije na relaciji Budva - Dubrovnik - dodaje se u dokumentu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.