NavMenu

Glavni grad najavio adaptibilno upravljanje saobraćajem - Pametni semafori za manje gužve

Izvor: Dan Utorak, 20.02.2024. 13:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: fru-fru/shutterstock)Ilustracija
Ugradnja solarnih LED svjetiljki, povećanje broja zvučnih signalizatora za slijepa i slabovida lica, ugradnja brojača za pješake i vozače, adaptibilno upravljanje saobraćajem, samo su neki od planova Komunalnih usluga.

Odnedavno ovim preduzećem rukovodi Predrag Šćepanović koji ističe da su iz budžeta Grada za ovu godinu dobili 3 mil EUR za izgradnju nove rasvjete, rekonstrukciju postojeće i nastavak modernizacije, postavljanje solarnih svjetiljki, električnih punionica, dekorativne i ambijentalne rasvjete, kao i za izgradnju projekta za upravnu zgradu preduzeća.

- U planu je i ugradnja solarnih LED svjetiljki, čime se postiže ušteda električne energije, ugrađenih materijala, fleksibilnost mjesta postavljanja rasvjete kao i ekološka prihvatljivost. Solarne LED svjetiljke su zbog nezavisnosti od izvora napajanja značajne i za kontinuirano obezbjeđivanje osvijetljenosti u slučaju prekida u napajanju strujom, a pružaju i osvijetljenost u slučaju elementarnih nepogoda - rekao je Šćepanović.

On je istakao da je Podgorica sa preko 95% osvijetljena savremenom LED rasvjetom, ali da će nastaviti sa modernizacijom.

- Modernizacija javne rasvjete podarazumijeva zamjenu starih energetski neefikasnih svjetiljki sa savremenim LED svjetiljkama. Ovim se postiže značajno kvalitetnije osvjetljenje u skladu sa standardima i preporukama, a pored toga smanjuje se potrošnja električne energije što pozitivno utiče na životnu sredinu, odnosno smanjuje se emisija štetnih gasova - kaže Šćepanović.

Šćepanović je najavio i da će raditi i na projektu adaptibilnog upravljanja saobraćajem. To podrazumijeva uvođenje softvera koji će na osnovu mjerenja gistine saobraćaja u realnom vremenu određivati dužine trajanja crvenih i zelenih signalnala kako za vozače tako i za pješake na raskrsnicama.

- Sa projektom adaptibilnog upravljanja semaforima očekujemo rasterećenje saobraćaja za minimum 10 procenata. Takođe radićemo i na uvođenju adaptibilnog upravljanja rasvjetom, gdje bi digitalizovanjem sistema postigli još uštede utroška električne energije, kao i automatski detektovali kvarove na svjetiljkama, a samim tim ubrzali otklanjanje kvarova. Nastavaćemo sa inovacijama, kao što je savremeno dekorativno osvjetljenje na zgradama koje su od posebne važnosti za Glavni grad - navodi Šćepanović.

On je najavio da će uz podršku Glavnog grada, sekretarijata i u saradnji sa drugim preduzećima raditi na inovativnim rješenjima kako bi Podgorica išla u korak sa najmodernijim evropskim gradovima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće rekonstrukcija željeznice vrijedna ukupno 80 mil EUR - Prvo tnderi za tri čelična mosta i prugu na dionici Lutovo-Bioče

Sanacija 13 čeličnih mostova, osam tunela i 20 kilometara pruge na trasi Lutovo-Bratonožići-Bioče, modernizacija depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, neki su od projekata koji bi nakon zaključenja ugovora o grantu između Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) i Evropske investicione banke (EIB) trebalo da budu završeni do 2027. Ovaj posao vrijedan ukupno 80 mil EUR, dijelom će se finansirati kroz Fond za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.