NavMenu

Uskoro tender za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama

Izvor: rthn.co.me Utorak, 20.02.2024. 13:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)Ilustracija
U toku je usaglašavanje projektnih rješenja za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama.

Naredne sedmice očekuje se da će biti stečeni neophodni uslovi, kako bi pristupili pripremi raspisivanja tendera za izvođača radova na kompletnoj rekonstrukciji postrojenja, kazao je direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Opštini Herceg Novi Milan Zarić.

- Projekat je završen krajem januara. Usaglašavanje projektnih rješenja još traje nekoliko dana, pošto je riječ o ozbiljnom tenderskom dokumentu i velikoj investiciji u smislu zahtjevnog tehnološkog procesa, sa ciljem da se odradi kvalitetno i kako treba. Uradiće se sve kako više ne bi bilo problema u funkcionisanju i neprijatnih mirisa sa postrojenja - naveo je Zarić.

Još uvijek nije izvjesno učešće Uprave za kapitalne projekte u investiciji rekonstrukcije postrojenja, procijenjene vrijednosti oko 4,9 mil EUR.

- Čekamo na saglasnost da li će i koliko moći da učestvuju finansijski. I to je jedan od razloga zbog čega se čeka. Od njih narednih dana očekujemo potvrdu da li ćemo da dobijemo sredstva i koliko, a ako ne dobijemo ići ćemo sami na tender. To neće zaustaviti proces objavljivanja tendera za rekonstrukciju postrojenja. Investiciona vrijednost postrojenja donesena je na osnovu idejnog projekta, kojim je predviđeno da se sve novo ugradi. Pretpostavljamo da će rekonstrukcija manje koštati, što će se usaglasiti i konačno rješenje o svemu donijeti na sastancima u Kabinetu predsjednika Opštine - pojašnjava Zarić.

Uslov da se dobije procesna garancija je da se uradi kompletna rekonstrukcija postrojenja:

- Zahtjev je da se postrojenje kompletno završi, jer su građani Meljina, Herceg Novog poslije svih nevolja, čekanja i promašaja, zaslužili da konačno dobiju postrojenje, kakvog nema ni jedan grad u Crnoj Gori. To postrojenje će imati tehnički prijem, upotrebnu dozvolu, garanciju, kao da se radi potpuno novo. Mi ćemo imati novo postrojenje, ali kroz rekonstrukciju i na njega ćemo imati garanciju dvije godine, uz mogućnost produžetka - objašnjava Zarić.

Kompanija koja dobije posao na izvođenju, obavljaće monitoring dvije godine nakon rekonstrukcije, kroz koju će obučavati ekipu da preuzme upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda. Posebna ekipa će biti osposobljena za upravljanje postrojenjem.

- Dok se sve to bude odrađivalo, preduzeli smo određene korake, kako bi spremno dočekali sezonu i kako se ni približno ne bi ponovila prošla, a i ranije godine. Određene aktivnosti su preduzete kako bismo preduprijedili neprijatne momente, što podrazumijeva radove na SKADA sistemu, na duvaljkama. Ove godine puštamo eko filter, koji do sada nije puštan u rad. Preko njega će ići ventilacija i filtriranje vazduha. Podići ćemo laboratoriju na viši nivo, kako bismo imali precizna mjerenja i podatke, kako bi mogli iz sata u sat da reagujemo, ukoliko se pokažu problemi. Važno je da vodimo računa o mikrobiološkom svijetu u tankovima, što je neophodno kako bi se neutralisali neprijatni mirisi - ocjenjuje Zarić.

Pored aktivnosti na postrojenju, biće intenzivirane aktivnosti na kolektoru, kako se ne bi ponovila prošla godina, što planiraju riješiti primjenom određenih inovacija na pumpnim stanicama, kako bi neutralisali neprijatne mirise na rivijeri.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.