NavMenu

Ogromno interesovanje za gradnju malih solarnih elektrana - Dozvolu čeka blizu 100 investitora

Izvor: RTCG Utorak, 20.02.2024. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Bru-nO)
U Crnoj Gori vlada ogormno interesovanje za gradnju malih solarnih elektrana na zemlji. Do danas je pušetna u rad samo jedna, ali zato još skoro stotinu investitora čeka dozvolu.

Slike sa nekih drugih meridijana odnedavno i na Čevu, kod Cetinja. Ovo je prva mala solarna elektrana u Crnoj Gori sagrađena na zemlji, snage skoro 4,5 MW. Pionirski je poduhvat crnogorske kompanije Čevo Solar.

Na površini veličine destak fudbalskih terena postavljeno je preko 8.100 panela. Investicija vrijedna oko 4 mil EUR donosiće godišnji prihod od oko pola miliona eura.

Izvršni direktor Čevo Solara Dragoslav Damjanović rekao je da energiju koju proizvode trenutno prodaju na tržištu i za njih partnerska firma trguje u smjerovima gdje je to najpovoljnije i gdje odgovara u tom momentu.

Divljanje cijena struje na berzi u godinama za nama, ali i činjenica da lokaciju za male solarne elektrane do 5 MW odobravaju opštine, pokrenula je opštu trku za, čini se, lakom zaradom.

- Ne mogu reći da je zlatna koka, ali čim smo ušli vjerujemo u ovaj projekat. Idemo i dalje, da osim ovog razvijamo i slične projekte - kazao je Damjanović.

Njihovim putem bi trenutno još blizu stotinu investitora. No, već sada je jasno, da na distrbutivnoj mreže neće biti mjesta za mnoge.

Milica Vujošević iz službe za obnovljive izvore Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) kazala je da je postojeća distributivna mreža obezbijeđena i sagrađena da obezbijedi napajanje krajnih korisnika, tj potoršača, a ne u dijelu novih izvora energije i novih proizvođača i nesrazmjerno velikog interesovanja.

Da bi se na distributivnu mrežu priključili svi treba prvo uložiti i do 15 mil EUR u novu infrastrukturu, a postojeće stanje, jasni su CEDIS-u, ostavlja još samo malo prostora za nove projekte.

- Slobodnog prostora na mrežu, da tako kažem, u dijelu priključenja novih elektrana imamo u dijelu Bokokotorskog zaliva, oko Budve, Bara i na Žabljaku - rekla je Vujošević.

U Čevo Solaru bili su najbrži pa sada polako ubiraju plodove svoje vizije.

- Posebna zahvalnost Prijestonici Cetinje koja je imala osjećaj da shvati važnost i veličinu ovog projekta i interesa za njih a to je da elektrana zpošlajva 7 radnika od kojih su četvoro sa ovog prostora - naveo je Damjanović.

Damjanović kaže da ih sunce nije grijalo kad je za projekat u startu trebalo obezbijediti povoljan kredit od države i Investiciono razvojnog fonda, zbog čega su po mnogo većim kamatnim stopama svoje mjesto pod suncem tražili preko komercijalnih banaka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće rekonstrukcija željeznice vrijedna ukupno 80 mil EUR - Prvo tnderi za tri čelična mosta i prugu na dionici Lutovo-Bioče

Sanacija 13 čeličnih mostova, osam tunela i 20 kilometara pruge na trasi Lutovo-Bratonožići-Bioče, modernizacija depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, neki su od projekata koji bi nakon zaključenja ugovora o grantu između Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) i Evropske investicione banke (EIB) trebalo da budu završeni do 2027. Ovaj posao vrijedan ukupno 80 mil EUR, dijelom će se finansirati kroz Fond za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.