NavMenu

Kako do većeg broja investicija iz SAD - "Crnogorsko tržište će kroz plan rasta sa 500.000 izrasti na pola milijarde"

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.02.2024. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
Strateško ekonomsko partnerstvo sa Sjedinjenim Državama od ogromne je važnosti za željeni razvoj ekonomije Crne Gore, poruka je sa sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O’Brajena.

Ekonomski dijalozi, koji su počeli danas, doprinijeće da dođe do intenziviranja saradnje i većeg broja investicija iz SAD.

- Za Crnu Goru je ovo jedan od ključnih momenata, kada počinje ispunjavanja onog našeg obećanja da će Crna Gora biti Singapur Evrope. Fokus je bio na ekonomiji i to je bila glavna tema našeg sastanka. Crna Gora bez američke ekonomije, koja iznosi 25 triliona eura, teško može da ispuni sve ove ambiciozne ciljeve, koje smo sebi zadali. Ovi razgovori početak su nakon kog očekujemo da američke kompanije budu daleko zainteresovanije za ulaganja - poručio je predsjednik Vlade i dodao:

- Plan rasta je jedna od najbitnijih stvari za Crnu Goru, koja je prezentovana ove godina, jer će naše tržište kroz ekonomsku integraciju porasti sa 500.000, na tržište od pola milijarde. To je poruka i investitorima. Spremili smo veliki broj reformi koje ćemo sprovesti kako bi se približili jedinstvenom evropskom tržištu. To se pomno prati u Vašingtonu, kao i naš evropski put. Iznio sam naše planove da imamo još jednu Međuvladinu konferenciju tokom belgijskog predsjedavanja EU, kojom ćemo otvoriti mogućnost da zatvaramo poglavlja ove godine.

Prvi korak ka tom cilju moglo bi biti članstvo u Jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA), nakon toga i brojne reforme koje se pripremaju u cilju uklanjanja biznis barijera.

Zajednički je ocijenjeno da je za dalju evropsku perspektivu Crne Gore važno da se svi konstituenti vlasti pridržavaju programa i ostanu dosljedni isporučivanju rezultata koji su dio dogovora.

Pomoćnik državnog sekretara SAD takođe je istakao važnost Plana rasta u pogledu jačanja interesovanja investitora iz Sjedinjenih Američkih Država, naglasivši da su ekonomski sastanci vrlo važni u prikazivanju crnogorskog potencijala.

Apostrofirao je da će Crna Gora imati veliku podršku Sjedinjenih Država na EU putu i da je taj proces važno efikasno okončati.

- Sada sa ovom Vladom zaista postoji realna šansa da se krene u dublju integraciju, ne samo ka EU, već i transatlantskoj integraciji. Velika mi je čast što u ime SAD imam šansu da govorim o ovom našem važnom odnosu. Razgovarao sam sa VDT-om Markovićem i SDT-om Novovićem, a činjenica da oni u punom kapacitetu djeluju, je veliko postignuće ove Vlade i ukazuje na posvećenost, koju ova zemlja ima da zažive ovdje evropske vrijednosti - poručio je O’Brajen.

Tokom sastanka bilo je riječi o planiranoj dinamici razvoja putne infrastrukture, mogućnostima koje pruža Luka Bar, potrebi unapređenja crnogorskih aerodroma.

Konstatovano je da postoji dosta prostora za mnogo bolju saradnju na polju turizma.

Naglašena je i odlična saradnja u okviru NATO, gdje je Crna Gora jak i pouzdan partner.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.