NavMenu

Cijene kvadrata u Srbiji nastavile rast u četvrtom kvartalu - Stanovi skuplji 5,75%

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.02.2024. 08:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ah_fotobox/shutterstock.com)Ilustracija
RGZ indeks cijena stanova za Srbiju u četvrtom tromesečju 2023. iznosi 158,66 što predstavlja rast cijena stanova od 5,75% u odnosu na isti period prošle godine. U poređenju sa trećim tromjesečjem 2023. cijene stanova u Srbiji su zabilježile neznatni rast od 0,83%.

Iako je nastavljen trend rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cijene stanova u četvrtom tromesečju 2023. su neznatno manje porasle u odnosu na prethodni period, navedeno je u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda.

Gledano po regionima, u odnosu na četvrti kvartal 2013. godine, cijene stanova su porasle u Beogradu 5,79%, u regionu Vojvodine za 4,67%, Šumadije i Zapadne Srbije za 5,95%, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cijena zabilježen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 8,16%.

Cijene stanova u "novogradnji", odnosno kupovina od investitora, na nivou Srbije porasle su za 5,41%, dok je "starogradnja" imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,93%.

- Kada se uporedi indeks cijena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja je jedna od rijetkih koja pokazala veću otpornost prema naglim promjenama trenda na tržištu nepokretnosti usljed globalnih ekonomskih turbulencija. Prema dostupnim podacima, veći broj država bilježi drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti - navedeno je u saopštenju.

Za više informacija o cijenama stanova i trendovima na tržištu nepokretnosti pogledajte najnoviji izvještaj o RGZ indeksu cijena stanova.

RGZ indeks je razvijen u skladu s međunarodnim metodološkim smjernicama i obezebjeđuje građanima i privredi da na jednostavan način, ažurno i besplatno prate kretanja na tržištu nepokretnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.