NavMenu

Novi Zakon o OIE i efikasne kogeneracije FBiH - Manji računi za struju, očuvanje životne sredine i drugi benefiti obnovljive energije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.02.2024. 08:28
Komentari
Podeli

(Foto: USAID/FMERI)
Nedavno usvojeni Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije FBiH donosi nove prednosti za energetski sektor, građane i privredu. Zakonom se uvodi novi sistem za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora kroz transparentniju dodjelu podsticaja baziranu na tržišnim principima (aukcijama). Takođe, uvodi se mogućnost da građani koji su do sada tradicionalno bili samo potrošači, postanu i proizvođači električne energije (tzv. "prosumeri") kao i da se udružuju u "zajednice obnovljive energije" i tako nastupaju zajednički na tržištu, saopšteno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Zbog rasta cijena električne energije i sve nižih troškova novih tehnologija, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije postaje sve privlačnija potrošačima električne energije. Potrošači sada imaju mogućnost da sami proizvedu dio električne energije za vlastite potrebe, izgradnjom solarnih elektrana i vjetroelektrana. Ovaj pristup omogućava potrošačima ne samo da doprinose smanjenju emisija ugljičnog dioksida i očuvanju okoliša, već i da aktivno učestvuju u procesu tranzicije ka obnovljivim izvorima energije. Time ne samo da doprinose globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena, već mogu i značajno smanjiti vlastite račune za električnu energiju, postajući manje ovisni o tradicionalnim izvorima energije i fluktuacijama tržišta.

Novi sistem podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora uvodi postupak aukcije za mala postrojenja (FIT aukcija) i aukcije za velika postrojenja (FIP aukcija). Oba postupka povećavaju troškovnu efikasnost, udovoljavaju i principima transparentnosti i demokratičnosti te osiguravaju pravičnu i racionalnu raspodjela javnih sredstava koja se prikupljaju od krajnjih kupaca električne energije. Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, Operatoru za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) i Fondu za zaštitu životne sredine FBiH, novi Zakon propisuje obaveze informisanja javnosti o podsticajnim mjerama za obnovljive izvore energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK), razvijanje edukativnih programa, te organizovanje različitih javnih i stručnih rasprava.

S druge strane, Zakon definiše šeme snabdijevanja za Prosumere u vidu neto mjerenja i neto obračuna, proceduru za dobijanja statusa prosumera te obavezu harmonizacije propisa jedinicama lokalne samouprave i kantonalne uprave u kontekstu pojednostavljenja procedura za ishodovanje dozvola prosumera. Također, u kontekstu Prosumera, Zakon jasno određuje način mjerenja i dostavljanja podataka, osnove za zajedničko djelovanje prosumera, te sufinansiranje izgradnje postrojenja prosumera. Istovremeno, Zakon propisuje obavezu podržavanja lokalnih inicijativa za razvoj zajednice obnovljive energije. Zakonom su propisana prava zajednica obnovljive energije poput mogućnosti proizvodnje, potrošnje, skladištenja, razmjene i prodaje električne energije iz obnovljivih izvora, mogućnost otkupa po garantovanoj otkupnoj cijeni za mala postrojenja te obavezu određivanja tehnoloških kvota za mala postrojenja.


Novi Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije FBiH slijedi najbolje međunarodne prakse i relevantne pravne akte EU, poštujući međunarodno preuzete obaveze BiH i odluke donesene u okviru Ugovora o uspostavi Energetske zajednice. Osim toga, prilikom pisanja Zakona u obzir su uzeti i drugi zakoni u BiH, te je sama transpozicija direktive prilagođena na način da ne dolazi do pravne nesigurnosti i kolizije različitih zakona. Usvajanjem zakona osiguran je visok stepen harmonizacije s pravnim okvirom Evropske unije, a istovremeno su zadržana rješenja iz prethodne legislative koja su se pokazala efikasna u praksi i koja nisu u suprotnosti sa pravnom tekovinom EU.

Izrada ovog zakona rezultat je zajedničkog rada Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, domaćih i međunarodnih institucija i eksperata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.