NavMenu

Kolašinu potrebna deponija građevinskog otpada - Investitori odlažu bez reda, izbjegavaju da plate

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 12.02.2024. 07:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Dirk Schumacher)Ilustracija
Neopasni građevinski otpad sa brojnih kolašinskih gradilišta odlaže se na privremenom skladištu za komunalni otpad u Bakovićima bez ikakvog reda i besplatno, kazao je Vijestima izvršni direktor Komunalnog preduzeća Dušan Simović.

Iako se svakodnevno otvaraju nova gradilišta, u toj opštini na postoji deponija namijenjena za građevinski otpad, pa izvođači radova, prema sopstvenom nahođenju, koriste deponiju u Bakovićima.

- Na privremenom skladištu za komunalni otpad Bakovići deponuje se i građevinski otpad. Takav način rada svakako predstavlja problem u oblasti organizacije na deponiji, jer često investitori, odnosno izvođači radova, odlažu otpad bez reda, izbjegavajući pritom da plaćaju odlaganje. Sve to stvara brojne poteškoće, ali i troškove u održavanju, na čemu moramo raditi u narednom periodu - kazao je Simović.

Prema zvaničnim podacima iz 2022. godine, u Kolašinu je sakupljeno 1.283 tone neopasnog građevinskog otpada, dok će, kaže on, izvještaj na državnom nivou za 2023. godinu biti izrađen u narednom periodu.

Simović ističe da će Kolašinu biti potrebna deponija građevinskog otpada u što skorije vrijeme i da je ta oblast regulisana zakonom.

- Lokaciju na kojoj će se privremeno skladištiti neopasni građevinski otpad sakupljen sa područja jedinice lokalne samouprave i subjekta koji upravlja privremenim skladištem određuje skupština jedinice lokalne samouprave. S tim u vezi, Kolašinu svakako treba deponija građevinskog otpada s obzirom da svjedočimo svakodnevno otvaranju novih gradilišta - zaključuje on.

Gradska deponija u Bakovićima, gdje se već tri decenije odlaže otpad, formalno je i dalje privremeno rješenje. Nalazi se na obali Tare, a u neposrednoj blizini industrijske i biznis zone.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.