NavMenu

Tivat dobio Studiju javnog gradskog i prigradskog prevoza, u narednim mjesecima novi poziv za prevoznike

Izvor: eKapija Subota, 10.02.2024. 14:20
Komentari
Podeli
Tivat (Foto: Shutterstock/Olgysha)Tivat
Profesori Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Stanko Bajčetić, Andrea Nađ i Predrag Živanović predstavili su čelnicima Opštine Tivat Studiju javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika, koja je izrađena od strane ove obrazovne ustanove na zahtjev Opštine i Sekretarijata za saobraćaj i komunalne djelatnosti. Prisutni su mogli čuti sve o rezultatima studije, detaljnom presjeku trenutnog stanja i predlozima unapređenja javnog transportnog sistema u vidu poboljšanja mreže linija.

- Dobili smo vrlo kvalitetnu i sveobuhvatnu analizu postojećeg stanja uz jasne predloge kako i na koji način unaprijediti postojeći sistem javnog prevoza putnika u Tivtu. Studijom su definisani i određeni problemi na koje ne možemo uticati, poput geografskog položaja, zakonske regulative ove vrste djelatnosti, ali i limita u smislu veličine tržišta. Ipak studija pokazuje da je veliki broj građana zainteresovan za korišćenje javnog transportnog sistema i u tom smislu možemo razmatrati ulaganje u njegov dalji razvoj – ističe predsjednik opštine Željko Komnenović.

Studija je pokazala da trenutno javni prevoz u Tivtu koriste u najvećem broju djeca školskog uzrasta i zaposlene osobe ženskog pola između 31 i 50 godina starosti. Ocjena postojećeg sistema je nezadovoljavajuća, a ocjena svojstava kvaliteta usluga koju pruža prevoznik je pak viša, između dovoljne i dobre. Lošima su ocijenjeni oni aspekti poslovanja koji se odnose na dostupnost prodajne mreže karata, učestalost polazaka, tačnost i redovnost, dok su pozitivnije ocjenjene: cijena prevoza, dostupnost u prostoru, kompetentnost osoblja.

- Ovom smo studijom dobili, ne samo predlog već i detaljnu razradu linija koje mogu dovesti do veće pokrivenosti opštinske teritorije, učestalijeg i samim tim kvalitetnijeg prevoza putnika, a da isti odgovara zahtjevima i očekivanjima građana koji su prikupljeni u anketnom postupku - navodi sekretarka za saobraćaj i stambeno-komunalne djelatnosti Mirela Jarić. Ona ističe da je pred Sekretarijatom i Opštinom period u kojem će se detaljno razmotriti svi rezultati studije, donijeti određene strateške odluke i definisati kratkoročne i dugoročne aktivnosti.

- Jedno je sigurno, rad na unaprjeđenju javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika je veoma kompleksan, i nastavlja se sa željom da u perspektivi udovoljimo potrebama građana, te promjenimo njihov stav o ovom vidu prevoza, na način da, koliko to bude moguće, pomjerimo fokus sa putničkih automobila na održivije vidove transporta. Naravno, u isto vrijeme ključan je rad na poboljšanju putne infrastrukture, jer ona direktno utiče na kvalitet usluge prevoza – dodaje Jarić.


Nakon što lokalna uprava razmotri detaljno sve rezultate studije, te sagleda sve resursne mogućnosti, pristupiće se izradi tenderske dokumentacije koja će sadržati i ažuriran Plan linija, te će u narednim mjesecima biti objavljen novi javni poziv za pružanje usluga javnog linijskog gradskog i prigradskog prevoza putnika. Opština Tivat poziva sve zainteresovane prevoznike licencirane za javni gradski i prigradski prevoz putnika da prate rad Sekretarijata i objavu javnog poziva u narednom periodu.

Prezentaciji Studije prisustvovali su potpredsjednik opštine Jovan Brinić i predsjednik Skupštine opštine Miljan Marković. Opština Tivat zahvaljuje svima koji su učestvujući u anketi pomogli realizaciji ove studije, a samim tim dali doprinos i procesu unaprjeđenja sistema javnog prevoza putnika u Tivtu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.