NavMenu

Coface barometar poslovnog rizika po zemljama i poslovnim sektorima - 2024. kao presudna godina

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.02.2024. 07:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon pomalo turbulentne 2023. godine, za koju se na kraju ispostavilo da je bila mnogo bolja nego što se očekivalo, 2024. godina će po svim izgledima biti jednako presudna koliko i neizvjesna, kako u (geo)političkom smislu, uzimajući u obzir predsjedničke i/ili parlamentarne izbore u više od 60 zemalja tako i u ekonomskom smislu, budući da je svjetska privreda koja i dalje usporava opterećena sve većim poslovnim rizicima.

U tom kontekstu, kompanija Coface unijela je izmjene u procjene poslovnog rizika za 13 zemalja (12 pozitivnih i 1 negativna korekcija) kao i u procjene poslovnog rizika za 22 privredna sektora (17 pozitivnih i 5 negativnih korekcija), što predstavlja pokazatelj značajnog, iako nestalnog, poboljšanja ekonomskih izgleda u privrednom okruženju koje je i dalje sasvim nestabilno a samim tim i neizvjesno.

Svjetski privredni rast i dalje trpi pritisak ali (još uvijek) nije zaustavljen

Rast svjetske privrede već treću godinu zaredom usporava, pa će u 2024. godini po svim očekivanjima iznositi 2.2%, što predstavlja pad u odnosu na prošlogodišnjih 2.6%.

Dok je u Sjedinjenim Američkim Državama već izvjesno da će najgore posljedice krize biti izbjegnute, očekuje se nastavak usporavanja privrednih aktivnosti tokom prve polovine godine kao posljedica privatne potrošnje, naročito imajući u vidu da će zalihe sredstava stvorene uvećanim stepenom štednje iz vremena pandemije, koje su i sada u velikoj mjeri potrošene, nastaviti da se smanjuju. Kineska privreda, za koju se mislilo da je tokom druge polovine 2023. godine ponovo stala na noge, s obzirom na to da je godinu završila sa rastom bruto društvenog proizvoda od 5.2%, čime je zvanična procjena očekivanog privrednog rasta neznatno premašena, se na početku tekuće godine nalazi u stagnaciji. Ponovni rast potrošnje je i dalje nestabilan dok neizvjesnosti u pogledu kretanja cijena na tržištu nekretnina, zatim reprograma dugovanja lokalnih samouprava kao i pritiska stvorenog padom cijena i dalje negativno utiču na sektor privatnih ulaganja i raspoloženje potrošača.

U Evropi se tokom prve polovine godine očekuje stagnacija ili stanje blisko stagnaciji. Proizvodne djelatnosti i dalje trpe usljed trajno visokih troškova proizvodnje i slabe inostrane potražnje.

Inflacija i kamatne stope: privredno okruženje koje ne odgovara kompanijama

Uprkos padu stope bazne inflacije iz 2023. godine, kao i poprilično ohrabrujućem kratkotrajnom trendu, stopa pomenute inflacije je još uvijek dvostruko veća od vrijednosti projektovane od strane centralnih banaka iz većine monetarno razvijenih područja. Glavni izazov će u 2024. biti da se vidi da li će se uvođenje strogih monetarnih mjera, koje su na snazi već više od 18 mjeseci, pokazati kao sredstvo koje će proces obuzdavanja infacije uspješno privesti kraju tako što će njenu stopu vratiti na vrijednost od 2% i ne dozvoliti joj da ponovo poraste.

Nezasićena tržišta rada, na kojima su stope nezaposlenosti ispod vrijednosti koje karakterišu strukturnu nezaposlenost, zatim rekordno visoke stope nepopunjenih radnih mjesta kao i dugotrajni rast plata pokazuju da bitka još uvijek nije dobijena - bez obzira na bilo kakve poremećaje u lancima snabdijevanja koji se mogu javiti u
okolnostima koje trenutno vladaju u geopolitičkom okruženju.

Bez obzira na sve navedeno, i naravno pod uslovom da se ne desi ništa nepredviđeno, privredno okruženje povezano sa kamatnim stopama na koje su svi privredni činioci - domaćinstva, kompanije i vlade - bili naviknuti tokom poslednjih petnaest godina je sada u potpunosti stvar prošlosti te bi kamatne stope u svim razvijenim zemljama
trebalo da ostanu visoke tokom cijele godine.

Očekivanja da će kamatne stope u tekućoj godini biti smanjenje u 6 navrata (po 25 baznih poena) se na obje strane Atlantika čine pretjeranim. U Evropi, uprkos slabom usponu privrednih aktivnosti, pritisci oličeni u stopi bazne inflacije koja i dalje prelazi 2% ne bi trebalo da dozvole Evropskoj Centralnoj Banci - kao ni Engleskoj Centralnoj Banci - da započne proces popuštanja mera monetarne politike pre leta 2024. godine, u najboljem slučaju.

Zbog ovako nepovoljnog privrednog okruženja kompanije će i dalje biti u teškoj situaciji. Drastično povećanje broja nesolventnih kompanija, stoga, predstavlja osnovni negativni rizik za naš centralni scenario, koji u mnogo čemu više podseća na savladavanje planinskog grebena nego na šetnju bulevarom.

Zemlje u razvoju kao faktor svetskog privrednog rasta, ali i dalje uz drastične razlike

U 2024. zemlje u razvoju će biti glavni pokretači svetske privrede, učestvujući sa 1,7 procentnih poena u stopi rasta svjetskog bruto društvenog proizvoda od 2,2%. Zemlje u razvoju će tako biti zaslužne za tri četvrtine svjetskog privrednog rasta, što je najveći udio još od 2013. godine. Jugoistočna Azija će ponovo biti jedno od najdinamičnijih područja, sa stopom privrednog rasta od 4,6%, nakon prošlogodišnjih 4%.

Najsiromašnije i najzaduženije zemlje će se suočiti sa većim poteškoćama. Uz visoke kamatne stope i dolar koji će po svoj prilici ostati jak, strah od ponovnog neizmirivanja obaveza po osnovu javnog duga se u potpunosti čini opravdanim.

Neke zemlje, kao što su Šri Lanka, Gana, Etiopija, Malavi, Pakistan i Laos, već imaju neizmirenih dugovanja ili su nadomak takve pozicije.

Pojačane tenzije na Crvenom moru, uz vrtoglavi rast troškova pomorskog prevoza

Nestabilnost u područu oko Crvenog mora predstavlja veliku prijetnju pomorskom saobraćaju. Ovaj trgovinski put omogućava pristup Sueckom kanalu, što je pomorska ruta kojom se iz Evrope (a posebno iz Roterdama i Londona) najbrže stiže do Azije.

Približno 12% svjetske robne razmene i 30% dobara koja se prevoze u kontejnerima prolaze tim putem. Uzimajući u obzir prijetnju koja se nad ovim prodručjem nadvila, većina kompanija za prevoz robe već sada izbjegava Suecki kanal i umiesto njega bira prolazak pored Rta dobre nade, što podrazumijeva obilazak čitavog afričkog kontinenta, čime se putovanje produžava za više od deset dana.

Troškovi povezani sa bezbjednošću i osiguranjem koje snose oni koji i dalje koriste taj put vrtoglavo rastu. Od 25. jula, 2022. godine, kompanija COFACE SA vrši sertifikaciju svoje poslovne komunikacije.

Kako bi nadoknadili pomenute troškove, prevoznici preusmjeravaju svoje brodove na evropske i mediteranske trgovinske rute, čime se smanjuje prostor za prevoz robe preko Pacifika kao i pravcu sjever-jug, što takođe podiže cijene prevoza.

Uprkos rastu cijena prevoza robe koje su u slučaju prevoza iz pravca Šangaja više nego dvostruko veće, a u slučaju nekih pomorskih puteva koji vode do Evrope i trostruko veće, one su još uvijek, u prosjeku, ispod rekordnih vrijednosti zabilježenih početkom 2022. godine. Trenutno smo mišljenja da će inflatorni udar biti pod kontrolom - rast inflacije na svjetskom nivou reda veličine 0,1 procentnih poena (odnosno 0,2 procentnih poena u Evropi) - i da vjerovatno neće u bitnoj mjeri uticati na sled događaja predviđenih našim centralnim scenarijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.