NavMenu

Donacija Tehnopolisa: Edukativna robotska jedinica za Srednju stručnu školu iz Nikšića

Izvor: eKapija Subota, 10.02.2024. 07:22
Komentari
Podeli
(Foto: IPC Tehnopolis)
Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis donirao je Srednjoj stručnoj školi iz Nikšića robotsku edukativnu jedinicu, u sklopu aktivnosti realizovanih kroz projekat Beyond.

Nakon jučerašnjeg svečanog uručenja donacija, robotska edukativna jedinica će biti na raspolaganju profesorima i učenicima srednjih stručnih škola iz Nikšića, koji će zahvaljujući njoj po prvi put imati priliku da praktično primijene naučene koncepte o robotici.

Prema riječima Milisava Kosovića, direktora JU Srednje stručne škole, rad sa robotskom rukom otvara vrata za različite karijere koje su visoko tražene u današnjem tehnološki naprednom društvu.

- Ova tehnološka inovacija nije samo impresivan komad opreme već predstavlja ključnu investiciju u budućnost naših učenika i njihovu pripremu za moderno duštvo koje sve više zavisi od tehnologije - kazao je Kosović.

Kroz rad sa robotskom rukom učenici će imati priliku povezati znanje iz razičitih predmeta kao što su matematika, fizika, informatika i elektrotehnika, što če ih podstaći da razmišljaju holistički i primjenjuju strečena znanja na realne probleme, te da imaju prednost pri upisu na visokoškolske institucije.

Izvršni direktor IPC Tehnopolis, Đorđije Malović osvrnuo se na dosadašnju uspješnu saradnju ove dvije institucije. Krajem 2022. godine Tehnopolis je Srednjoj stručnoj školi iz Nikšića opremio kabinete za robotiku i mehatroniku i pomogao da škola bude domaćin Balkan junior takmicenja iz mehatronike. Ovom prilikom, obećao je da će saradnja biti nastavljena.

- Očekujemo da ćemo tek da sarađujemo i unapređujemo kapacitete i škole i samog Tehnopolisa. Zahvalio bih se na prilici da pronađemo nekoga ko sve što radi, radi revnosno, sa toliko entuzijazma, da uvijek kada nešto ovako doniramo možemo da se time bez imalo straha i pohvalimo i to se svi trudimo da radimo. Gdje god imamo priliku, ovu školu navodimo kao primjer - istakao je Malović.

Donaciji je prethodila obuka za profesore organizovana u prostorijama IPC Tehnopolis, na kojoj su stekli osnovna znanja i vještine za upravljenje robotskom rukom.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Beyond - "Kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Srbije i Crne Gore", koji se realizuje kroz IPA Program prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora 2014-2020 koji sufinansira Evropska unija. Pored Tehnopolis, partneri na projektu su Unija poslodavaca Crne Gore i Regionalna razvojna agencija sa Zlatibora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.