NavMenu

Žičara od Kotora do Lovćena, prvi hotel na skijalištu, na tržište stigao i Hyatt - Retrospektiva 2023, investicije u oblasti turizma

Izvor: eKapija Petak, 09.02.2024. 10:20
Komentari
Podeli
(Foto: Kotor Cable Car/Media Biro/Agencija za zaštitu životne sredine, Argos, Printscreen)
Crna Gora je prošle godine oborila rekorde kada je riječ o dolascima i noćenju turista. Naime, podaci Monstata pokazuju da je u kolektivnom smještaju boravilo blizu 1,5 miliona turista, koji su ostvarili oko 5,1 milion noćenja.

Ti rezultati pokazuju da je u odnosu na prošlu godinu ostvaren rast od 23%, dok je broj dolazaka turista u odnosu na rekordnu 2019. godinu porastao 11%. Ako govorimo o noćenjima, ostvaren je rast od 18,75% u odnosu na 2022, odnosno rast od 9,5% u odnosu na 2019. godinu.

Kada je riječ o investicijama, samo u prioritetne projekte iz oblasti turizma koji se realizuju na primorju uloženo je više od 2,3 mlrd EUR, pokazuju podaci Vlade objavljeni u oktobru.

Najviše se investitralo u Tivtu - preko 1,3 mlrd EUR, a zatim u Herceg Novom, gdje vrijednost investicije iznosi 904,7 miliona. Investitori su u projekte u Ulcinju uložili preko 26 mil EUR, dok se u Budvi realizuju investicije vrijedne 11,7 mil EUR.

Ako govorimo o sjeveru i turističkoj valorizaciji lokaliteta na prostoru Bjelasice i Komova, u dosadašnjem periodu stupio je na snagu ugovor o zakupu lokacije planinskog centra Kolašin 1600, gdje je planirana izgradnja hotelsko turističkog kompleksa ukupne vrijednosti 77 mil EUR.

Investicijama u turizmu doprinio je i program ekonomskog državljanstva kroz koji je pokrenuta gradnja devet hotela u Kolašinu, po dva u Tivtu i Budvi, a gradiće se i po jedan hotel u Čanju, Baru i na Žabljaku. Ukupna vrijednost ovih projekata je 444,32 mil EUR.

Program je ugašen, ali investicija i najave gradnje hotela bilo je i tokom prošle godine. Tome svjedoči i lista projekata u oblasti turizma koji su privukli najveću pažnju čitalaca eKapije, a koju počinjemo jedinstvenom investicijom koja je, sasvim sigurno, obogatila turističku ponudu Crne Gore.

(Foto: Kotor Cable Car)

Žičara Kotor-Lovćen

Ideja o gradnji žičare koja će spojiti Kotor i Lovćen postoji odavno. Relaizacija projekta je više puta najavljivana, ali je konačno realizovana prošle godine.

Izgradnja je počela u julu 2022, a žičara je zvanično otvorena nešto više od godinu dana kasnije. Investiciju su realizovale kompanije Leitner i Novi Volvox. Trasa Žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348 m nadmorske visine. Žičara ima 48 gondola, koja po satu, može da preveze do 1.200 putnika, a vrijeme putovanja u oba smjera traje 22 minuta.

Projekat će, po svemu sudeći, dobiti i nastavak, pa je početkom ove godine Senat Prijestonice Cetinje dao punu podršku za gradnju žičare od Lovćena do Cetinja. Kako je navedeno, gradile bi se druga međustanice Ivanova korita i završna stanice na Cetinju ukupne dužine oko 10.780 metara. Međustanica Ivanova korita nalazi se u centru Nacionalnog parka Lovćen na 1.265 m nadmorske visine, a početna stanica Cetinje se planira na lokaciji u blizini Ljetnje pozornice.

(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Argos/Dokumentacija/Printscreen)

Turistički kompleks Otrant Reefs Ulcinj

Realizaciju ovog projekta najprije je u maju prošle godine najavio tadašnji predsjednik Vlade Dritan Abazović, navodeći da je investicija dobila saglasnost glavnog državnog arhitekte, te da će gradnja početi nakon sezone.

Budući hotelski kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju imaće pet zvjezdica i prostiraće se na preko 40.000 m2. Sastojaće se od već postojećeg hotela Otrant, vila - depandansa, kao i novog objekta - hotela sa tri kule.

Ukupan broj ležaja u turističkom naselju je 518, i to u novom hotelu 238, a u hotelu Otrant i vilama 280. Investiciju realizuje kompanija Argos.

(Foto: Kolašin Valleys)

Swissôtel resort Kolašin - Kolašin Valleys

Crna Gora je početkom 2024. dobila prvi hotel na ski stazama - u okviru planinskog rizorta Kolašin Valleys otvoren je Swissôtel Resort Kolašin.

Otvaranje hotela najavljeno je u januaru prošle godine, a kako je tada navedeno hotel će poslovati pod brendom Swissôtel, koji posluje u okviru hotelske grupacije Accor.

Ovaj hotel dio je ambicioznog plana razvoja područja Bjelasice koji se realizuje u okviru cjelogodišnjeg planinskog rizorta Kolašin Valleys, prvog hotelsko-rezidencijalnog kompleksa na skijaškim stazama u Crnoj Gori. Kako je rečeno tokom predstavljanja projekta u avgustu, otvaranje četiri hotelska objekta sa 317 jedinica u planu je do kraja 2024, a u naredne tri godine dodatnih šest objekata, čime će hoteli raspolagati sa više od 700 smještajnih jedinica. U trogodišnjem planu je i razvoj najmanje 30 ekskluzivnih planinskih šalea (chalets), te brojni drugi sadržaji i ekskluzivni lokali, restorani, barovi i wellness prostora i objekata. Kolašin Valleys obuhvata dva povezana ali različita ski sela: 1450 Nest i K16 Peak. Oba su ski-in/ski-out destinacije.

Sam hotel Swissôtel Resort Kolašin smješten je na padinama ski-sela K16 Peak, hotel nudi 116 smještajnih jedinica sa direktnim pristupom ski-stazi Kolašin 1600, usluge skijašnice, dva restorana, bar sa kaminom, cigar-bar i shopping prostor globalnih ski-brendova.

(Foto: Facebook/Dritan Abazović)


Projekat Bigova Bay nije nov, o njemu se govori već nekoliko godina. Riječ je o turističkom kompleksu čija je vrijednost oko 400 mil EUR, a kako je prošle godine saopšteno, u fokusu je razvoj cjelokupne infrastrukture, uz pregovore sa najprestižnijim operaterima za hotele i restorane koji će biti dio projekta.

Predstavnici investitora, kompanija BBI Development i Bigova Bay sastali su se u maju sa predstavnicima Vlade i tom prilikom ih upoznali sa projektom. Prema ranijim najavama, planirana je izgradnja rizorta koji će uključivati hotele, vile i komercijalne sadržaje. Planski dokumentu pokazuju da je predviđena izgradnja dva hotela, od kojih je jedan 478 ležajeva, dok je drugi manji, uz određeni broj vila.

(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/A12 project/Dokumentacija/Printscreen)

Kondo hotelski kompleks na Žabljaku

Kompanija VHM Development planira izgradnju kondo hotelskog kompleksa na Žabljaku. Sastojaće se od dva objekta koji čine jednu funkcionalnu i arhitektonsku cjelinu.

U prizemlju objekta B smješten je restoran sa restoranskom kuhinjom, kao i velikom restoranskom terasom u parteru.

Kada je riječ o objektu C, prizemlje je namijenjeno za spa zonu u kojoj se nalazi garderoba, bazen i prostor za saunu. Takođe, u parteru ispred objekta smješten je otvoreni bazen sa pratećim sadržajima. Na spratovima i potkrovlju se nalaze smještajne jedinice za goste hotela. Objekat B posjeduje 35 soba, 7 apartmana i 2 studio apartmana, dok će objekat C imati 31 sobu, 4 apartmana i 4 studio apartmana.

(Foto: Dritan Abazović/Facebook)

Glamhill Resort & SPA

Kolašin će dobiti joše jedan prestižni hotel sa pet zvjezdica Glamhill Resort & SPA, najavio je prošle godine Dritan Abazović. Kompleks će imati tri nivoa. Na nižem je projektovan je hotelski kompleks sa 43 kuće. Tu će biti i vile uz vodu, a površina svake projektovana je na 132,6 m2.

U centralnom dijelu planirane su uparene vile, pri čemu će svaka biti površine 135 m2, kao i dupleks vile čija će površina biti po 245 m2. U ovom dijelu kompleksa biće i objekat hotela, zatim etno bar koji će biti smješten pored bazena, kao i restoran sa panoramskim pogledom. Rizort će imati i Centar za edukaciju i izložbeni prostor.

(Foto: Google Earth/Printscreen)

Turistički rizort na Maljeviku

Još jedan stari projekat koji je konačno pokretnut sa mrtve tačke jeste izgradnja turističkog rizorta na Maljeviku.

Vlada je na sjednici u maju prošle godine utvrdila javni interes za eksproprijaciju privatne imovine, a kako se tada moglo čuti, ova investicija bila je blokirana zbog 800 kvadrata zemljišta. Nekoliko dana kasnije, Opština Bar je uplatila i sredstva za eksproprijaciju.

Spor između Opštine Bar i investitora u slučaju Maljevik, kompanije Sonuba Montenegro, konačno je završen u januaru ove godine. Završena je i eksproprijacija zemljišta, pa su stvoreni preduslovi za gradnju saobraćajnice sa pratećom infrastrukturom za potrebe ovog projekta.

Podsjetimo, kompanija Sonuba Montenegro kupila je 2007. godine od Opštine Bar zemljište površine oko 20 hektara za izgradnju luksuznog turističkog kompleksa Maljevik, ali investicija do danas nije realizovana. Prema najavama, u planu je bila gradnja hotelskih kapaciteta površine 80.000 m2, turističkih apartmana, renta vila, marine i pratećih ugostiteljskih objekata koji će zadovoljiti kategorizaciju od četiri i pet zvjezdica. Vrijednost investicije je oko 500 mil EUR.

(Foto: Media Biro)

Hyatt Regency Kotor Bay Resort

Crna Gora je prošlog ljeta dobila još jedan luksuzni hotel - kompanija Krolbay i hotelska grupa Hyatt Hotels Corporation zvanično su otvorili Hyatt Regency Kotor Bay Resort.

Hotel ima 252 moderno opremljene i udobne smještajne jedinice, četiri restorana sa internacionalnom kuhinjom, nekoliko barova, tri savremene konferencijske sale. Resort je upotpunjen i prirodnom plažom, te nudi 2 spoljna i jedan unutrašnji bazen.

Uz sve navedeno, resort u svom sklopu ima potpuno opremljen fitness centar, sobu za jogu i pilates, kao i prostran spa i wellness, pružajući gostima opuštanje i uživanje u miru sa jedinstvenim pogledom na zaliv i planinski krajolik.

(Foto: Twitter/Dritan Abazović)

Hotel Galeb Ulcinj

Najavljena je gradnja još jednog luksuznog hotela u Ulcinju. Riječ je o hotelu Galeb, a investiciju će realizovati Sunny Palace iz Kotora koji je od podgoričke kompanije Rokšped kupila atraktivno zemljište iznad poluostrva Suka u Ulcinju i preuzela obavezu gradnje novog Galeba.

Kako je ranije rekao direktor kompanije Sunny Palace Radoica Vuković, iako su preuzeli obavezu prethodnog vlasnika prema državi da se investira preko 15 mil EUR u izgradnju novog hotela, ta cifra sigurno će biti višestruko premašena.

Novi Galeb potpuno će se uklopiti u ambijent borove šume koja okružuje objekat. Takođe, imaće i manju spratnost od prethodnih projekcija i visok nivo zaštite prostora.

(Foto: Magnum Development/Businessart)

Magnum Residence Kolašin

Magnum Residence, moderni luksuzni hotel u centru Kolašina, trebalo bi da bude završen u poslednjem kvartalu 2024. godine. Izgradnja hotela već je u toku, a kako je ranije za eKapiju saopšteno iz kompanije Magnum Development, investicija u kondo hotel premašiće 13 mil EUR.

Bruto površina hotela biće 11.368 m2, predviđeno je da ima 105 jedinica od 24 do 64m2. Takođe, imaće dodatne sadržaje koji će obogatiti ponudu samog objekta. U okviru kompleksa predviđen je i spa centar, teretana, butici, moderno dizajniran bazen i restoran sa 126 mjesta. Značajan dio Magnum Residence-a biće restoran sa aperitiv barom u okviru prostranog hotelskog lobija koji će zauzimati površinu od 270 m2.

Kompanija Magnum Development potpisala je ugovor o saradnji sa InterContinental Hotels Group (IHG), pa će Magnum Residence poslovati pod brendom Crowne Plaza.


Predstavili smo vam 10 prvorangiranih projekata, a kompletnu listu investicija u oblasti turizma možete pogledati OVDJE.

Takođe, pogledajte koji su to projekti obilježili prošlu godinu u oblasti SPORTA, ZDRAVSTVA, TRGOVINE, POLJOPRIVREDE i NEKRETNINA.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.