NavMenu

Uzgoj prepelica sve popularniji - U šta uložiti i kako zaraditi?

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.02.2024. 14:00
Komentari
Podeli
(Foto: Bernd Dittrich/Unsplash)
U poslednje vrijeme, uzgoj prepelica postaje sve popularniji izbor u poljoprivredi zbog svoje relativne jednostavnosti, brze reprodukcije i visoke konverzije hrane u jaja, piše pupoljak.rs.


Početni troškovi

Investicije u kaveze, opremu i početni inventar prepelica predstavljaju osnovne početne troškove. Uključujući i radnu snagu i troškove hrane, početna investicija može varirati, ali se često brzo amortizuje jer držanje preplica brzo vraća uloženi novac.


Razmnožavanje i inkubacija

Prepelice se razmnožavaju brzo, a inkubacija jaja traje svega 17-18 dana. Ovo omogućava brzu reprodukciju i povećanje stada.


Produkcija jaja

Prepeličja jaja su manja od kokošijih, ali se traže zbog svoje hranljive vrijednosti. Svaka prepelica može proizvesti oko 250 jaja godišnje, pa sami možete da prilagodite broj prepelica koje bi u početku držali.


Troškovi održavanja

Ishrana prepelica i održavanje higijene kaveza su osnovni troškovi. U poređenju s drugim pticama, prepelice zahtijevaju manje prostora i manje hrane.


Prodaja mladih prepelica

Pored jaja, prodaja mladih prepelica takođe može doprinijeti dobiti. Neki uzgajivači takođe nude rasplodne parove ili gotove proizvode od prepeličjeg mesa.


Gdje se mogu prodati jaja?

Direktna prodaja prepeličjih jaja lokalnim potrošačima može biti unosna opcija. Potražnja za ovim jajima raste zbog njihove hranljive vrijednosti i specifičnog ukusa.

Uzgajivači prepelica mogu uspostaviti saradnju s restoranima i hotelima koji traže visokokvalitetna i estetski privlačna prepeličja jaja za svoje specijalitete. Ali morate imati u vidu da takvi kupci traže ujednačen kvalitet i dovoljne količine za redovnu isporuku.

Osim u restoranima, prodaja na lokalnim pijacama ili organizacija sopstvenih punktova za prodaju može omogućiti direktnu interakciju s potrošačima.

Digitalno prisustvo odnosno onlajn prodaja omogućava uzgajivačima da prodaju prepeličja jaja putem interneta, pronalazeći kupce izvan lokalnog područja.

Prepeličja jaja su bogat izvor proteina, pružajući esencijalne aminokiseline koje podržavaju rast i obnovu ćelija u organizmu. Ova jaja sadrže visok nivo vitamina B kompleksa, posebno B12, što doprinosi održavanju zdravog nervnog sistema i formiranju crvenih krvnih zrnaca. Prepeličja jaja su bogata vitaminom A, ključnim za očuvanje vida, zdravlje kože i jačanje imunološkog sistema. Visok sadržaj gvožđa i cinka u prepeličjim jajima čini ih korisnim za podršku optimalnom radu kardiovaskularnog sistema i jačanju imunološkog odgovora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.