NavMenu

Crna Gora dobija prve golf rezidencije, niču stambeni kompleksi u Podgorici - Retrospektiva 2023, investicije u oblasti nekretnina

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.02.2024. 13:32
Komentari
Podeli
(Foto: Luštica Bay)
Dok se u cijelom svijetu govori o stagnaciji i padu cijena nekretnina, do hlađenja tržišta u Crnoj Gori još uvijek nije došlo. Tako smo i tokom prošle godine bili svjedoci poskupljenja kavdrata. To, međutim, nije mnogo pokolebalo investitore, pa je zabilježen pad stranih direktnih investicija u svim segmentima, osim u sektoru nekretnina. Naime, prema podacima Cetralne banke (CBCG) do kraja novembra prošle godine u nekretnine je uloženo 412,95 mil EUR, što je rast od 0,63% u odnosu na uporedni period 2022.

Kada govorimo o cijenama, prosječna cijena kvadrata u novogradnji je u trećem kvartalu prošle godine iznosila 1.643 EUR. To je 9,5% više u odnosu na drugi kvartal, dok je skoro 24,5% više u odnosu na isti period 2022.

Stanovi su najskuplji u Podgorici, gdje je prosječna cijena za kvadrat iznosila 1.700 EUR, 7,5% više u odnosu na drugo tromjesečje, odnosno 16,3% u odnosu na godinu ranije. Cijene nekretnina porasle su i na primorju, gdje je kvadrat koštao 1.584 EUR. Prosječna cijena kvadrata na sjeveru iznosila je 1.288 EUR, a stanovi su i dalje najjeftiniji u središnjem regionu gdje je kvadrat bio 662 EUR.

Podaci Monstata pokazuju i da je prosječna tržišna cijena kvadrata u novogradnji iznosila 1.647 EUR, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja bila 589 EUR.

Ovo je zvanična statistika, međutim, situacija na terenu pokazuje da su cijene kvadrata još visočije. Darko Đikanović, analitičar tržišta nekretnina u konsultantskoj kompaniji Adriatic Advisors, kazao je u nedavnom razgovoru za eKapiju je u Podgorici prosječna cijena jednosobnog stana 1.750 EUR po metru kvadratnom dok je, poređenja radi, u 2021. prosječna cijena iznosila svega 1.200 EUR.

Na primorju, cijene su znatno veće, a najskuplji kvadrati su u Tivtu, Kotoru i Budvi.

- Ukoliko planirate da kupite stan u ovim gradovima, računajte da je prosječna cijena jednosobnog stana u Budvi 2.750 EUR, dok je u Kotoru prosjek 2.950 EUR po metru kvadratnom. Upravo je ove godine prosječna cijena jednosobnih stanova u Tivtu prešla prag od 3.000 EUR i iznosi 3.370 EUR po metru kvadratnom. Rast je naravno fluktuirao od grada do grada ali u prosjeku cijene stanova su sada za oko 40% veće u odnosu na 2021. godinu - kazao je Đikanović u oktobru za naš portal.

Kako možemo vidjeti, rasle su cijene, ali i tražnja za kvadratima. Prema riječima Đikanovića, tokom 2022. godine tražnja za nekretninama bila na izuzetno visokom nivou. Ovaj trend je nastavljen i u 2023.

- Građevinski sektor je prepoznao disbalans ponude i tražnje čemu svjedoči rast stambene gradnje nakon dužeg perioda neaktivnosti izazvanog pandemijom. Broj planiranih stanova u zgradama koje su dobile građevinske dozvole u prvoj polovini 2023. je za 33% veći u odnosu na isti period prethodne godine, dok je broj završenih stanova porastao za 30% na godišnjem nivou, a veliki je i broj stanova trenutno u izgradnji - ukazao je Đikanović.

Govoreći o tražnji i najatraktivnijim lokacijama, Đikanović je naveo da su kupci, a naročito oni strani, najviše zainteresovani za primorje Crne Gore. Upravo to je i razlog zbog čega su cijene na primorju i najveće. Zlatni trougao Tivta, Kotora i Budve generiše najveće interesovanje kupaca.

Još jedan segment koji se u crnoj Gori nikako ne smije zanemariti jeste tržište luksuznih nekretnina koje raste iz godine u godinu. Taj trend nastaviće se i u budućnosti, smatra Niko Laković, partner i izvršni direktor u crnogorskom predstavništvu čuvene kuće Sotheby's International Realty.

Kako je Laković kazao u intervjuu za eKapiju, nestvarna priroda, blizina planina i mora, rizorti na samoj obali, ali i autentične i vanvremenske građevine u jednom od najljepših zaliva na svijetu, pozicionirali su Crnu Goru visoko na mapi najatraktivnijih destinacija kada je riječ o tržištu luksuznih nekretnina.

- Uz sve ovo, cijene u Crnoj Gori još uvijek su prihvatljive u odnosu na neke druge luksuzne destinacije, a činjenica da će zemlja biti naredna članica Evropske unije, dodatni je podstrek investitorima da ulažu u nekretnine, jer će njihova vrijednost u godinama koje su pred nama samo rasti - kazao je Laković.

Upravo je investicija iz segmenta luskuznih nekretnina obilježila godinu za nama. Riječ je o naselju Luštica Bay, u okviru koga će biti izgrađene i prve golf rezidencije u Crnoj Gori.

(Foto: Luštica Bay/Block 722/NRA Atelier)

Luštica Bay

U projekat Luštica Bay uloženo je više od 380 mil EUR, čime je uređeno oko 10% cijelog naselja. To je u razgovoru za eKapiju kazala Maša Radulović, menadžerka za korporativne relacije u kompaniji Luštica Development. Kako je kazala, kao uspješna zajednica, kompleks se trenutno razvija u okviru tri naselja - Marina naselja, Centrale i The Peaks. Najavila je da će u okviru Luštice Bay graditi još šest hotela, golf teren, nova naselja.

Iz kompanije su tokom prošle godine predstavili i Visterija rezidencije koje se nalaze u Marina naselju samo par minuta hoda od promenade i plaže.

Ono što je ipak izazvalo najviše pažnje kada je Luštica Bay u pitanju, jesu prve golf rezidencije, koje će, saglasni su svi stručnjaci iz ove oblasti, dati novi pečat tržištu nekretnina, ali i u Crnu Goru privući potpuno novu klijentelu.

Izgradnja naselja The Peaks počela je polaganjem kamena temeljca u julu prošle godine, a prvi kvart, pod imenom Botanika, nalazi se iznad pozicija prve dvije rupe budućeg golf terena i obuhvata sedam vila, 12 gradskih kuća i 39 apartmana. Kako je najavljeno, prve vlasnike dočekaće tokom 2024. godine.

- Botanika je realizacija vizije naselja The Peaks koji obuhvata golf teren i rezidencijalne kolekcije. U faznu izgradnju prvog golf terena sa 18 rupa u Crnoj Gori i većeg dijela golf rezidencija u narednih šest godina biće investirano oko 400 mil EUR. Master planom je predviđeno da u narednih deset godina, na površini od oko milion metara kvadratnih golf terena i naselja bude izgrađeno 130 vila, 520 apartmana, golf hotel sa 300 ključeva i golf klub - poručeno je iz kompanije Luštica Development.

(Foto: A12 Project)

Cortex selo

Veliku pažnju naših čitalaca izazvao je i projekat izgradnje Cortex sela, u okviru koga će zaposleni u IT sektoru, u kompanijama članicama ICT Cortexa, dobiti stanove po 50% povoljnim uslovima.

U okviru Cortex sela planirano je pet zgrada sa 115 stambenih jedinica i 12.500 kvadrata nadzemne površine. Gradiće se uz obalu Morače na prostoru nedaleko od tržnih centara City Mall i BIG Shopping, u okviru detaljnog urbanističkog plana Titex u Podgorici, a osim stanova imaće i zelene površine, podzemnu garažu, parking, fitness centar, park, dječije igralište, community centar, te prostore za djecu.

Izgradnja kompleksa počela je u novembru prošle godine, a plan je da radovi budu završeni u martu 2025. godine.

(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Elaborat/Printscreen)

Stambeni kompleks u podgoričkom City kvartu

Kompanija KIPS gradnja planira izgradnju stambenog kompleksa na prostoru nekadašnje fabrike Radoje Dakić, odnosno u sadašnjem naselju City kvart. Gradnja je planirana na parceli površine 10.144 m2, a bruto građevinska površina kompleksa biće 31.796,76 m2.

Projektom je predviđena izgradnja tri objekta uz ulicu, koji će se sastojati od sedam lamela. Sve zgrade će imati po dvije podzemne etaže, odnosno dva podruma, prizemlje i pet spratova. Imaće dvije podzemne garaže, a imaće ukupno 333 parking mjesta, 302 u podzemnoj garaži i 31 na nivou prizemlja. Prizemlje je namijenjeno poslovnim prostorima različite tipologije i površina. Svakom od poslovnih prostora pristupa se spolja. U prizemlju su predviđeni fleksibilni otvoreni prostori koji su prilagođeni višestrukim namjenama. Ukupan broj stanova je 245, a njihova struktura je raznovrsna od jednosobnih i dvosobnih do trosobnih stambenih jedinica.

Kako smo nedavno objavili, ova investicija korak je bliže realizaciji, pošto je investitor od Agencije za zaštitu životne sredina dobio saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu.

(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Dokumentacija/Printscreen)

Stambeni kompleks u Univerzitetskom centru u Podgorici

Na parceli ukupne površine blizu 7.500 m2 u okviru DUP-a Univerzitetski centar u Podgorici gradiće se stambeno poslovni objekat sa garažnim mjestima. Ovu investiciju realizovaće Univerzitet Crne Gore, nekoliko privatnih investitora, odnosno fizičkih lica koji su suvlasnici parcela i kompanija LD Group.

Univerzitet Crne Gore dobio je saglasnost Vlade za zajedničku gradnju stambenog objekta na urbanističkoj parceli 36, koju čini više katastarskih parcela, prema planskom dokumentu DUP Univerzitetski centar Podgorica. Kako je tada saopšteno, riječ je o građevinskoj parceli na kojoj je planirana gradnja stambeno-poslovnog objekta i garažnih mjesta, te da je najbolji način za valorizaciju ove nekretnine upravo zajednička gradnja i da će Univerzitet steći pravo svojine na nepokretnostima čija je vrijednost višestruko veća od sadašnje.

Kako je eKapija nedavno pisala, kompanija LD gradnja podnijela je Agenciji za zaštitu životne sredine zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata procjene uticaja na životnu sredinu. Prema projektu, planirana je gradnja stambeno-poslovnog objekta, a u četiri lamele biće 200 stanova i 12 poslovnih prostora.

(Foto: YouTube.com/EPCG/Printscreen)

Kompleks Sunčani grad

Elektroprivreda Crne Gore najavila je u septembru realizaciju projekta Sunčani grad koji podrazumijeva izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa sa svim pratećim sadržajima. Memorandum o saradnji potpisali su predstavnici kompanije i Opštine Nikšić.

Korak dalje napravljen je u decembru, kada je raspisan konkurs za izradu idejnog rješenja. U projektnom zadatku navedeno je da je na površini od oko 36 hektara planirana gradnja stambenih objekata, tržnog centra, parkovskih površina, sportskih objekata sa bazenom, vrtića i drugih sadržaja. Kompleks će biti smješten u neposrednoj blizini Željezare, a cilj je stvaranje preduslova za razvoj područja, koji je sa fabrikom kao nukleusom, predstavljao okosnicu razvoja opštine.


Predstavili smo vam pet projekata koji su privukli najveću pažnju naših čitalaca, a kompletnu listu investicija u oblasti nekretnina možete pogledati OVDJE.

Takođe, pogledajte koji su to projekti obilježili prošlu godinu u oblasti SPORTA, ZDRAVSTVA , TRGOVINE i POLJOPRIVREDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.