NavMenu

Kancelarije mogu da smanje godišnje troškove za 24.000 funti smanjenjem otpada

Izvor: eKapija Srijeda, 07.02.2024. 10:00
Komentari
Podeli

(Foto: LI CHAOSHU/shutterstock.com)
Velike kancelarije u Velikoj Britaniji mogu smanjiti oko 70% troškova zbrinjavanja otpada primjenom pristupa cirkularne ekonomije - što je ekvivalentno prosječnoj sumi od 24.000 funti.

Ovo je glavno saznanje novog istraživanja koje je sprovela londonska kompanija za reciklažu i upravljanje resursima Bywaters. Kompanija je procijenila tipične troškove vezane za otpad koji snosi kancelarija sa 32 sprata u glavnom gradu i istraživala koje intervencije mogu smanjiti troškove.

Analiza je zaključila da ovakva vrsta poslovanja može potrošiti i do 34.000 funti godišnje na usluge upravljanja otpadom, pri čemu je najveći trošak vezan za odlaganje suvih mješovitih reciklabilnih materijala (papir, plastika, metal, staklo).

Smanjenje proizvodnje suvog miješanog reciklabilnog otpada, uključujući papir, karton, plastične boce i limenke za piće od aluminijuma, uz primjenu strožih praksi razdvajanja radi sprečavanja zagađenja, identifikovano je kao brz način za smanjenje troškova.

Direktor kompanije Bywaters, Džon Glover Junior, rekao je da nalazi jasno pokazuju da primjena cirkularnog poslovnog modela nije samo dobitak za planetu, već i dobitak za posao sa finansijskog gledišta.

- Prelazak sa linearnog modela na cirkularni model donosi razne uštede svake godine, posebno jer možete doslovno ponovo koristiti opremu koja bi inače bila odbačena ili izbjeći otpad koji je skup za uklanjanje i odvoženje na deponiju - rekao je Glover.

Posebno istraživanje više od 300 britanskih preduzeća krajem prošle godine otkrilo je da značajan broj (37%) ima motivaciju za djelovanje u oblasti ekološke održivosti jer vide prilike za smanjenje troškova i poboljšanje finansijskog poslovanja.


100 milijardi tona sirovih materijala troši se svake godine

Globalno gledano, svake godine se troši oko 100 milijardi tona sirovih materijala, upozorava najnoviji godišnji izvještaj organizacije Kružna ekonomija. Odnos ovih materijala koji se ponovo koriste ili efikasno recikliraju smanjen je sa 9,1% u 2018. na 7,2% u 2023. godini.

Organizacija poziva na saradnju sa političarima, pružaocima finansijskih usluga i preduzećima kako bi se promijenio ovaj trend. Neki od predloga uključuju:

- Ugrađivanje indikatora izvan bruto domaćeg proizvoda u proračune rasta

- Postavljanje vremenski ograničenih, naučno utemeljenih ciljeva za ograničenje upotrebe materijala i generisanje otpada

- Ugrađivanje principa ponovne upotrebe u standarde izgradnje

- Intervencije radi smanjenja rizika finansiranja inicijativa cirkularne ekonomije

- Reforma subvencija koje trenutno idu ka rasipničkim poslovnim praksama i promociji prekomjerne potrošnje

- Saradnja sa sindikatima kako bi se ostvarile prilike za pravičan prelazak na poslove u cirkularnoj ekonomiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Industrija

Bez saglasnosti za otvaranje rudnika Brskovo

Komisija za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo. Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost devet glasova je bilo protiv otvaranja, dva za i jedan uzdržan. Konačnu odluku trebalo bi sjutra da donese ministar energetike i rudarstva Saša Mujović a nakon toga biće dostavljena Vladi na konačno odlučivanje. Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.