NavMenu

Top tri trenda za putovanja u 2024. godini

Izvor: eKapija Utorak, 02.04.2024. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: sebra/shutterstock)
Prema predviđanjima, globalni sektor putovanja i turizma će se u potpunosti oporaviti od uticaja kovida ove godine. Kako putovanja napreduju, uočena su i tri trenda za 2024, piše grouptravelodyssey.com.


Lokalna iskustva

Prema izvještaju "American Express Travel" o globalnim trendovima putovanja za 2023. godinu, 89% putnika je spremno da istražuje lokalne skrivene dragulje, a ne bolje poznate turističke destinacije. Putnici generacije Z i milenijalci i u 2024. godini će posebno tražiti jedinstvena mjesta sa autentičnim avanturama, kupovinu u malim gradovima i lokalnu kuhinju.

Personalizovana iskustva na lokalnim destinacijama omogućavaju putnicima da se distanciraju od uloge klasičnog turiste i "urone" u kulture i običaje mjesta.

Oslanjanje na lokalne vodiče, rezervisanje privatnog smještaja umjesto većih hotelskih brendova i planiranje pojedinačnih aktivnosti kao što su časovi kuvanja samo su neki od načina kako turisti doživljavaju lokalna iskustva.


"Travel Tech"

Kao i u svakoj industriji, tehnologija igra sve važniju ulogu u načinu na koji putujemo. Očekujemo brzu i efikasnu uslugu koja je lako dostupna preko naših telefona i uređaja.

Čak 70% putnika koristi pametne telefone za rezervisanje putovanja. A 72% mobilnih rezervacija se dešava u roku od dva dana od Google pretrage.

Industrija reaguje korišćenjem najnovije tehnologije kako bi zadovoljila zahtjeve putnika. Kako se razvija, tako čini putovanja praktičnijim i efikasnijim nego ikada ranije - to je trend koji će se nastaviti i nakon 2024.


Održiva putovanja

Dok nastavljamo da proučavamo uticaj putovanja na životnu sredinu, nije iznenađujuće da su održive opcije putovanja u porastu.

Svjetski savjet za putovanja i turizam (VTTC) i Trip.com grupa izvijestili su da 69% putnika aktivno traži održive opcije putovanja 2023. godine - i nema znakova da se taj trend usporava. Pretrage za "održivo putovanje" porasle su za 226% u poslednjih pet godina.

I mnogi sektori turističke industrije reaguju sa održivijim opcijama. Na primjer, Kalifornija je postala prva država koja je zabranila plastične hotelske toaletne potrepštine za jednokratnu upotrebu kao što su šampon, balzam i bočice za losion.

Održivo putovanje naglašava iskustva koja ne ugrožavaju životnu sredinu ili kvalitet života na mjestima koja posjećujemo - trend za koji se možemo samo nadati da će se nastaviti dugo u budućnosti!
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.