NavMenu

Koje nekretnine ne gube vrijednost?

Izvor: Biznis.rs Nedjelja, 04.02.2024. 10:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/StockSnap)Ilustracija
Kako kupiti nekretninu, a onda zadržati ili podići njenu vrijednost, često je pitanje koje zadaje glavobolju kupcima.

Predsjednica Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije Danijela Ilić u razgovoru za Biznis.rs kaže da na vrijednost nekretnina, kao i na većinu dobara i usluga najviše utiče odnos ponude i tražnje, podrazumijevajući tržišne uslove prometovanja i poslovanja.

- Makro i mikro politički i ekonomski faktori, a nedavno smo vidjeli i makro zdravstveni faktori, mogu takođe uticati na vrijednost nekretnina. Konkretno, kod nekretnina je važna lokacija shodno namjeni nekretnine, kvalitet i ekonomska upotrebljivost, usaglašenost sa svim zakonskim propisima, godina gradnje, odnosno poslednjeg značajnog renoviranja, dostupnost javnih komunalnih servisa… Ovo su samo neki opšti faktori koji utiču na vrijednost nekretnina, dok za svaku posebnu vrstu (stambena, poslovna, industrijska, hoteli, benzinske stanice, poljoprivredno zemljište, građevinsko zemljište) postoji mnoštvo dodatnih faktora koji mogu uticati na vrijednost - objašnjava Ilić.

Kada je riječ o vrsti nekretnina na koje bi kupci posebno trebalo da obrate pažnju, Danijela Ilić smatra da su to luksuzni objekti.

- Iz prošle ekonomske krize koja se u Srbiji ogledala kroz cijene nekretnina, u periodu od 2009. do 2011. godine, može se zaključiti da su najstabilnije bile cijene luksuznih i ultra luksuznih nekretnina koje su vrlo malo izgubile na vrijednosti u jeku krize. Opet, naglašavam, moj komentar se odnosi na tržišne uslove poslovanja i kupoprodaje, jer u vrijeme krize može se desiti da dosta nekretnina bude prodavano pod nekom vrstom prinude ili hitne prodaje, što ne bi odražavalo tržišnu vrijednost - ističe.

Ona naglašava da ako neko želi da ima dugoročno održivu vrijednost nekretnine i da može da računa na uvećanje vrijednosti kroz vrijeme, trebalo bi da se fokusira na lokaciju.

Nekretnine zahtijevaju redovno godišnje održavanje, kao i značajno investiciono održavanje na svakih desetak godina, uz modernizaciju prema zahtjevima savremenih korisnika kako bi se očuvala takozvana intrinzična vrijednost nekretnine, odnosno sposobnost da održi postojeću upotrebljivost uz maksimalni benefit koji se očekuje, to jest očekivani potencijal rasta vrijednosti u budućnosti.

- Osim stambenih nekretnina koje se koriste za primarno stanovanje, velika većina ostalih vrsta nekretnina (a to mogu biti i stanovi koji se kupuju kao investicija radi prihoda i očekivanog uvećanja vrijednosti) može se smatrati investicionim jer se kupuju sa namjerom da generišu neke benefite vlasniku. Za kupovinu investicionih nekretnina najbolje je imati savjetnika, specijalizovano lice koje poznaje koncept intrinzične vrijednosti i kako je održati na dugi rok - savjetuje Danijela Ilić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Saobraćaj

Evo kako izgleda Sun Princess, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru (FOTO i VIDEO)

U Bar je juče uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije Princess Cruises, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje. Veliki ponos što Bar iz godine u godinu biva prepoznat kao sve atraktivnija i popularnija kruzing destinacija kazala je potpredsjednica Opštine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.