NavMenu

Otvaranje nekompletnog novog BAS-a ipak ne prije proljeća

Izvor: eKapija Srijeda, 31.01.2024. 16:16
Komentari
Podeli
Deo nadstrešnica i ograda urađen, deo se još radi (Foto: beograd.rs)Deo nadstrešnica i ograda urađen, deo se još radi
Nova Beogradska autobuska stanica (BAS) u fazama i sa prekidima gradi se u Bloku 42 godinama unazad, ali od njene selidbe iz Savskog amfiteatra na ovu novu adresu, zasada ništa. Zato iz godine u godinu ne manjka pomjeranje rokova koji se tiču završetka staničnog kompleksa.

Krajem ljeta i u toku jeseni, na osnovu najava iz Starog dvora moglo se zaključiti da je gotovo neupitna selidba autobuskog saobraćaja sa postojećeg BAS-a, na nedovršeni novobeogradski u toku januara i da će tada sa nove stanice krenuti prvi autobusi. U nekoliko navrata to je isticao predsjednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, a krajem novembra to je naglasio i glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Ali, svakome ko je u poslednje vrijeme prošao pored Bloka 42 mogao je lako da uoči da se i dalje odvijaju radovi na nadstrešnicama i ogradama u novom kompleksu, odnosno da nije izvesno njegovo skoro puštanje u rad. Da su najave iz Starog dvora o selidbi saobraćaja na novi BAS do kraja ovog mjeseca previše optimistične, moglo se naslutiti i na osnovu nedavne najave nekoga u čije vrijeme je u istom tom Starom dvoru (u leto 2017. godine) potpisan "poslednji dokument koji je bio preduslov za početak gradnje novog BAS-a" - Siniše Malog. Tadašnji gradonačelnik, a sada ministar finansija nedavno je ukazao da bi "na proljeće, najverovatnije u aprilu, trebalo bi da bude završena i Beogradska autobuska stanica".

Da čak i zaista u aprilu bude pušten u rad novi BAS to ipak neće značiti da je on zaista i završen - jer neće imati staničnu zgradu koja je već duže na nivou temelja. U slučaju da nadležni ne odustanu od preseljenja u novi kompleks u Blok 42, što je malo vjerovatno, to znači da će svoju istoriju opsluživanja putnika nova stanica početi kao, svojevremeno, i nekoliko kilometara udaljen Prokop. On je zgradu dobio posle više od pet godina otkako je postao glavna železnička stanica.

Nova stanica imaće 65 perona, a putnici će dok stanična zgrada ne bude izgrađena, karte kupovati u montažnom objektu, odnosno pre nekoliko godina izgrađenom aneksu - toploj vezi između budućeg BAS-a u Bloku 42 i novobeogradske železničke stanice. On je još ranije opremljen, ali kako su u nekoliko navrata isticali zaposlenu u BAS-u, aneks nije ni blizu dovoljan za opsluživanje potreba putnika niti će imati dovoljan broj mesta za prodaju karata, kada se uporedi sa brojem šaltera na postojećem BAS-u.

Na budućem BAS-u prethodnih godina se u fazama radilo i gradilo, a onda donedavno nije bilo nikakvih aktivnosti. Kao jedna od glavnih kočnica zvanično je navođeno finansiranje daljih radova. Radovi su nastavljeni pošto je, prije nešto vise od godinu, postignut sporazum sa BAS-om prema kome grad nastavlja gradnju stanice uz obavezu da BAS-u isplati ranije uložen novac u gradnju novog autobuskog kompleksa.

Početak radova na novom BAS-u, podsjetimo, obilježen je u gradonačelničkom mandatu Siniše Malog, a simbolični kamen temeljac polagan je u gradskoj izbornoj kampanji 2018. kada je najavljeno da će Beograd brzo dobiti novi BAS.


Kritike zaposlenih zbog visoke cijene izgradnje, izmena PDR-a, imovinski problemi...

Dosadašnju izgradnju novog BAS-a gotovo neprestano su pratile kritike njegovih zaposlenih - zbog visoke cijene njegove izgradnje i zaduživanja preduzeća, kao i zbog bojazni da će otvaranjem novog staničnog kompleksa nekoliko stotina radnika ostati bez posla. Uz to, bilo je do sada i drugih muka kada je riječ o novom kompleksu - imovinsko-pravni problemi na zemljištu u Bloku 42, kao i izmjena plana detaljne regulacije za Blok 42 jer je naknadno utvređno da stanična zgrada mora da bude veća.

D. A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.